CDA wil maatschappelijke parkeervergunning voor vrijwilligers

Foto: De Redactie

De gemeenteraadsfractie van het CDA roept de gemeente Groningen op te onderzoeken of vrijwilligers een maatschappelijke parkeervergunning kunnen ontvangen. Een maatschappelijke parkeervergunning is bedoeld voor vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers van algemeen nut beogende instellingen (zoals kerken en welzijnsinstellingen) die voor het uitoefenen van hun werkzaamheden moeten parkeren.

De partij voert de vergunning het liefst zo snel mogelijk in gezien het groeiend aantal plekken waar betaald moet worden om te parkeren. Raadslid Herman Pieter Ubbens: ‘Het gebied voor betaald parkeren wordt de laatste jaren fors uitgebreid, helaas niet altijd met draagvlak van de omwonenden en betreffende organisaties. Naast dat het mensen raakt in hun portemonnee, zet het ook het vrijwilligerswerk onder druk.’

Het CDA ontving de afgelopen maanden signalen, van bijvoorbeeld de Luisterlijn en de Reddingsbrigade, dat er in Groningen behoefte is aan maatschappelijke parkeervergunning. Een deel van de vrijwilligers is op leeftijd en heeft hierdoor een auto nodig om zich te kunnen verplaatsen. Hierdoor maken zij parkeerkosten voor het werk dat ze doen. Deze kosten kunnen na verloop van tijd flink oplopen. In andere gevallen vergoeden organisaties de parkeerkosten, vaak met geld dat voor andere zaken gereserveerd is.

CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens: “Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor onze gemeente. Wij vinden het dan ook belangrijk dat je als gemeente achter deze mensen gaat staan. Hoge parkeerkosten kunnen het werk van bijvoorbeeld mantelzorgers belemmeren. Door een maatschappelijke parkeervergunning aan deze mensen te verlenen, zorg je voor een oplossing van dit probleem en maak je vrijwilligerswerk laagdrempeliger”.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen