KHN Groningen begrijpt demonstratieve openstelling horeca

Foto: Archief De Redactie

Een groot aantal horecazaken in Groningen overweegt om aanstaande zaterdag bij wijze van demonstratie de deuren te openen. Dat heeft de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Groningen laten weten in een persbericht.

Irene van der Velde, voorzitter van KHN Groningen: “Niet alleen wij als horecasector maar zelfs ook veel burgemeesters waaronder burgemeester Koen Schuiling van Groningen, zien dat er een einde is aan het draagvlak voor en de werking van de huidige lockdown”.

Routekaart KHN voor heropening

Het landelijk bestuur van KHN presenteerde aan het nieuwe kabinet al een Routekaart voor heropening van de horeca waarin de horeca op aanstaande zaterdag veilig open kan en wil. Het doel van de horecaroutekaart is om te kijken hoe de horeca zo snel mogelijk weer (gefaseerd) open kan. KHN benadrukt dat er nu zo snel mogelijk een einde moet komen aan de lockdown. Hierbij moet volgens KHN vooropstaan dat als er versoepelingen komen, de epidemiologische ruimte eerlijk verdeeld wordt. We moeten voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarbij bijvoorbeeld de retail wel open gaat en horeca nog niet. KHN heeft aangegeven dat de horeca veilig open kan en dat het van belang is om te kijken naar wat wél kan middels de routekaart voor een verantwoorde heropening.

Draagvlak is weg

Daarbij kijkt KHN ook naar andere Europese landen, waar eveneens de zorgen zijn over de Omicron-variant, maar de horeca daar wel veel meer ruimte krijgt. Daarnaast benoemd KHN dat het draagvlak niet alleen bij (horeca)ondernemers, maar ook bij medewerkers en het publiek weg is. Het zonder wetenschappelijke onderbouwing laten voortduren van de lockdown zal tot grote maatschappelijke onrust leiden, voorspelt KHN.

Uit de vele lokale gesprekken die KHN voert, blijkt dat ook op gemeentelijk niveau de onvrede toeneemt. “We voelen ons gesterkt door een grote groep burgemeesters die het kabinet de afgelopen dagen opriepen de lockdown te beëindigen en gefaseerd te versoepelen”, aldus Irene van der Velde, voorzitter van KHN Groningen. “Deze boodschap proberen we ook via het Veiligheidsberaad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten door te laten dringen in Den Haag.”

Burgemeester Koen Schuiling: “Strenge lockdown niet meer effectief”

Ook de burgemeester van Groningen stelt dat de strenge lockdown niet meer effectief is en pleit ervoor om de lockdown vanaf aanstaande zaterdag op te heffen, aldus RTV Noord. De voorzitter van KHN Groningen, Irene van der Velde, is het daar volledig mee eens: “veel Groningers gaan winkelen en uit eten in Duitsland. Ondertussen lijden onze collega’s in Groningen (en het hele land) al twee jaar lang als meest getergde branche. Het moet echt een keer stoppen”. Ze heeft er dan ook alle begrip voor dat verschillende collega’s overwegen om bij wijze van statement deze zaterdag demonstratief hun horecabedrijf te openen. “We laten dat besluit natuurlijk bij de collega’s zelf. Voor velen zal het organisatorisch niet eens haalbaar zijn gelet op de vereiste voorbereidingen maar we snappen als lokaal bestuur heel goed dat de rek er helemaal uit is”, stelt de voorzitter. Ze besluit met het uitspreken van waardering voor burgemeester Koen Schuiling die heeft aangegeven te snappen dat horecaondernemers weinig andere kans hebben dan deze vorm van demonstratie te kiezen, hoewel hij aangeeft dat het niet de bedoeling is dat de horeca massaal haar deuren openzet aanstaande zaterdag.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen