Stadspartij 100% Groningen en Groninger Belang: “Groningen verdient een “Status Aparte”

Fakkeloptocht 2018
Foto: Via Stadspartij 100% Groningen

De fracties van Stadspartij 100% Groningen en Groninger Belang willen een “Status Aparte voor Groningen aanvragen”. Het voornemen van het kabinet om de winning uit het Groninger gasveld te verdubbelen in 2022 en de gang van zaken rondom de subsidieregeling van 10.000 euro zijn de aanleiding.

Beide partijen laten weten heel boos te zijn. “Volgens ons is dit een schoffering van alle mensen die recht hebben op hun deel van de pot met geld”, zegt Amrut Sijbolts, fractievoorzitter van Stadspartij 100% Voor Groningen. “Den Haag houdt zich voor de zoveelste keer niet aan eerder gemaakte afspraken en laat Groningers wéér in de kou staan. “Er is de afgelopen decennia zo’n 417 miljard euro verdient aan de gaswinning in Groningen. Uiteindelijk zijn wij hier gecompenseerd met een handvol stuivers, bij wijze van spreken. Daarom willen wij een “Status Aparte” voor Groningen aanvragen”.

“Wij willen dat alle mogelijke opbrengsten en winsten van de verhoogde aardgaswinning per direct naar direct getroffenen in het aardbevingsgebied en de regio moet gaan. Zonder overbodige en vertragende bemoeienis vanuit Den Haag”.

“Dat onze inwoners moeten lijden onder afspraken met Duitsland is absurd, maar helaas veelzeggend voor de Haagse politiek”, aldus Hans Haze, Statenlid namens Groninger Belang. “Den Haag laat wederom zien de veiligheid van Groningers niet op één te hebben. Die extra één miljard euro voor Groningen is een noodzakelijke compensatie om schrijnende gevallen, en die zijn er helaas in overvloed in onze provincie, te helpen.”

Haze benadrukt dat Groninger Belang graag ziet dat het geld verdeeld wordt door de Groninger gemeenten.

De Stadspartij 100% Voor Groningen en Groninger Belang verzoeken woensdag tijdens het extra raads- en staten debat het college hun standpunt over te brengen bij de Minister van Economische Zaken.

(Bron: ingezonden bericht)

(Een status aparte is een bijzondere status van een onderdeel van een staatkundig verband of een organisatie. In het bijzonder wordt de term vaak gebruikt voor de bijzondere status die Aruba had in de periode 1986–2010 ten opzichte van de overige Nederlandse Antillen. Officieel is de term status aparte met het ingaan van de nieuwe staatkundige verhoudingen in het Koninkrijk in oktober 2010 afgeschaft, omdat deze status niet langer apart is – Bron: Wikipedia).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen