Subsidiepot aardbevingsgebied Groningen voor middernacht leeg

Foto: De Redactie

Het plafond voor de laatste subsidieregeling in het aardbevingsgebied in Groningen werd voor middernacht bereikt. Dat meldde Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) maandagavond.

Sinds maandagochtend 9.00 uur konden woningeigenaren een subsidie van 10.000 euro aanvragen voor verduurzaming en verbetering van de woning. Het resulteerde in lange wachttijden in de digitale wachtrij om aan te vragen. Ook voor verschillende gemeentehuizen in Groningen stonden lange rijen mensen te wachten.

Dit werd al voorspeld door SNN, maar de aanvragen liepen nog sneller dan verwacht. Voor de subsidie was in eerste instantie een budget beschikbaar van ruim 220 miljoen euro. Dat betekende dus dat ruim 22.000 huishoudens 10.000 euro konden krijgen. SNN meldde op de eigen website dat een budget van 300 miljoen euro beschikbaar gesteld was, omdat een latere derde subsidie ronde was samengevoegd met de tweede ronde. Dat komt dus neer op in totaal 30.000 huishoudens.

Het gehele budget is nu op. SNN: “Deze subsidie wordt mogelijk gemaakt en is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dat betekent dat zij de beleids- en inhoudelijke keuzes met betrekking tot deze subsidie hebben gemaakt (het waarom, hoe en wat). Het SNN voert deze subsidie in opdracht van het ministerie uit en zorgt ervoor dat het geld bij de mensen terecht komt”.

De nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw zei eerder maandag dat hij verwachtte dat het plafond in de komende dagen bereikt zou worden. Hij beloofde op dat moment serieus te willen kijken naar mogelijkheden. Toen maandag bleek dat de bodem van de subsidiepot al snel in zicht was , zei Vijlbrief al eventueel te willen kijken “of ik daar nog meer aan kan doen”. Maar “het geld moet ook opgebracht worden”, zei de D66-bewindsman.

De aanvragen worden verwerkt volgen het principe “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Tal van Groningers vissen vermoedelijk dus achter het net.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen