‘Huizen Groningen miljard minder waard door bevingen’

Ondersteund met balken door aardbevingsschade
Foto: CC BY-SA 4.0/ Wikipedia Commons/ Hardscarf

Woningen in Groningen zijn als gevolg van gaswinning 954 miljoen euro minder waard geworden. Het gaat om 180.000 woningen volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het onderzoek werd vrijdag gepubliceerd door NRC. Het onderzoek is gebaseerd op een doorrekening met een recent ontwikkeld model door de Vrije Universiteit van Amsterdam door Prof. George de Kam, van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Kleine gebieden, zoals wijken en dorpen en de verschillen in effect van aardbevingen op de woningprijzen kunnen hiermee in kaart worden gebracht.

Uitkomst onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat het grootse deel van de 954 miljoen voor rekening van de negen ‘erkende’ gemeenten komt. Dit varieert van 118 miljoen euro in Slochteren tot 29 miljoen euro in De Marne. Opvallend is het aanzienlijke waardeverlies in de gemeenten die buiten de regeling van de NAM vallen om waardevermindering te compenseren, zoals de stad Groningen 111 miljoen euro en Hoogezand-Sappemeer 90 miljoen euro.

De gemiddelde waardedaling per woning bedraagt volgens het onderzoek 3 procent, dit is 5.000 euro per woning over het hele gebied.

Van de berekende waardedaling bevindt 715 miljoen euro zich in de negen gemeenten die tot het risicogebied behoren. Vooral in Loppersum is de waarde flink gedaald: 12 procent.

Rechtszaak

Groningse huiseigenaren, verenigd in de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), spanden vorig jaar een rechtszaak aan tegen de NAM om de waardedaling van huizen te laten vergoeden al voordat een huis verkocht wordt. De rechter gaf WAG gelijk, de NAM ging in hoger beroep.

De stichting WAG meende net als de RUG dat de waardevermindering in totaal een miljard euro bedroeg. De WAG ging daarbij uit van 100.000 huizen, de RUG van 180.000.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden