Eerste vallende sterren ‘De Boötiden’ dit nieuwe jaar

Foto: Publiek Domein

De eerste vallende sterren van dit nieuwe jaar zijn deze maandag te zien. Het gaat om de Boötiden, een smalle band met meteoroïden die kort de baan met de aarde kruist.

Bij de Boötiden gaat het om één nacht. Maandagavond en in de nacht naar dinsdag zijn 30 tot 40 vallende sterren per uur te zijn bij heldere omstandigheden, meldt Weeronline.Doordat het punt in de ruimte van waaruit de vallende sterren lijken te komen vrij laag aan de hemel staat zijn er veel minder sterren dan andere jaren. Als het punt recht boven ons ligt, dan leveren de Boötiden een regen op van 130 vallende sterren per uur.

Sluierbewolking al te dik voor vallende sterren

Het noorden van het land maakt de meeste kans om de lichtbanen van de Boötiden te zien. Daar klaart het op, het zuiden van het land krijgt de komende nacht veel regen. Zelfs sluierbewolking kan dik genoeg zijn om het lichtspektakel niet te zien.

De meteorenregen komende nacht is veel korter dan de bekende meteorenzwermen Perseïden en de Geminiden die jaarlijks te zien zijn in augustus en halverwege december. De vallende sterren van de Perseïden zijn ook zichtbaar de weken voor en na het maximum en de Geminiden ook in de dagen rondom de piek. Bij de Boötiden gaat het echt om één nacht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen