Winnaars 21ste Provinciale Vrijwilligersprijs bekend

Foto: Via Provincie Groningen

Camping Polemonium, ZomerJazzFietsTour, Sociale Klussendienst Stip, Boy Nijgh Voetbalschool en Stichting (on)Gestoord zijn de winnaars van de 21ste editie van de Provinciale Vrijwilligersprijs.

De winnaars in de vijf categorieën, cultuur, jeugd, leefbaarheid, sport en zorg werden maandagavond online bekendgemaakt door gedeputeerde Tjeerd van Dekken. De winnende organisaties ontvingen een cheque van 3.000 euro.

“De inzet van vrijwilligers is van grote maatschappelijke waarde voor onze provincie”, aldus gedeputeerde Tjeerd van Dekken. “Ik zie dat ook dit jaar weer terug bij de prachtige en hartverwarmende initiatieven op het gebied van cultuur, jeugd, leefbaarheid, sport en zorg. Het is en blijft een feit: vrijwilligers zijn het sociale cement van de Groninger samenleving!”

Winnaars

In de categorie Leefbaarheid heeft Camping Polemonium Opende gewonnen. De 36 gastvrije vrijwilligers zorgen voor een onvergetelijke vakanties voor gezinnen die in armoede leven. De camping is all inclusive: overnachtingen, maaltijden en activiteiten worden voor niets aangeboden.

ZomerJazzFietsTour Reitdiepdal, winnaar in de categorie cultuur, organiseert al sinds 1987 met ruim 150 enthousiaste vrijwilligers het eendaagse muziekfestival in de dorpen rond het Reitdiepdal. Op de fiets langs 26 boerenschuren, kerken en dorpen, om te luisteren naar actuele jazz en geïmproviseerde muziek. Jaarlijks genieten ongeveer 1.500 bezoekers van de fietstocht door het Groninger landschap en van de muziek uit binnen- en buitenland.

In de categorie jeugd is Sociale klussendienst Stip Delfzijl de winnaar. Jongeren helpen inwoners met vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ze ondersteunen ouderen bij een doktersbezoek, tuinonderhoud en andere klusjes.

Boy Nijgh Voetbalschool uit Stadskanaalwon in de categorie sport. De Voetbalschool geeft gratis voetbaltraining aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar, door gekwalificeerde trainers.

In de categorie zorg won Stichting (on)Gestoord Groningen, waarbij vrijwilligers middagen organiseren voor mensen met een GGZ-achtergrond. De vrijwilligers zorgen voor een warm welkom voor mensen die te maken hebben (gehad) met de geestelijke gezondheidszorg. De vrijwilligers gaan uit van gelijkwaardigheid en geven deze kwetsbare groep een gevoel van rust, veiligheid en acceptatie.

Aanmoedigingsprijs

De overige finalisten, Bab Ad-daar Groningen, Dorpshuis Baaiemerstee Bierum, Stichting Veur Noppes Stadskanaal, Fietsmaatjes Eemsdelta en Stichting Stuif es in ontvingen als aanmoedigingsprijs een bedrag van 1.000 euro.

De Provinciale Vrijwilligersprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Met de prijs laat de provincie haar waardering blijken voor het vele vrijwilligerswerk in de regio. Voor alle inschrijvers is er ook een gratis online webinar van CMO STAMM: Vinden & Binden van vrijwilligers.

Door de maatregelen rond het coronavirus vond de uitreiking voor de tweede keer digitaal plaats. Zodra het mogelijk is, overhandigt de gedeputeerde persoonlijk de prijzen en juryrapporten aan de vrijwilligersorganisaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen