581 nieuwe coronabesmettingen en twee sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 581 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 179 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (73), Het Hogeland en Westerkwartier (66), Eems-delta (44), Oldambt (42), Westerwolde (29), Veendam (27), Stadskanaal (23) en Pekela (16). Van 16 besmettingen is de woongemeente onbekend.

Twee personen uit de gemeente Veendam zijn overleden aan de gevolgen van corona. Vijf mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Twee opgenomen patiënten komen uit Westerwolde en de overige drie uit respectievelijk Oldambt, Midden-Groningen en Het Hogeland.

Aantal ziekenhuisopnames

In de provincie Groningen zijn donderdag 68 patiënten opgenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN). Daarvan liggen 18 patiënten op de IC. In de drie noordelijke provincies zijn gezamenlijk 218 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan liggen 48 op de IC. Van de 218 patiënten komen 29 van buiten de regio. Daarvan liggen 18 patiënten op de intensive care.

Landelijk

Het RIVM meldt landelijk 23.142 nieuwe positieve tests. Dat zijn er 4.584 meer positieve tests dan woensdag. Door een technische storing woensdag zijn de cijfers van vandaag hoger, door nameldingen daarvan. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.543 positieve tests per dag geregistreerd. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich minder laten testen in het weekend en in de loop van de week een soort ‘inhaalslag’ ontstaat.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 2.813 coronapatiënten, van wie 605 op de IC’s. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 65 corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Groningen blijft donkerrood op Europese coronakaart

De provincie Groningen blijft evenals de overige elf provincies van Nederland donkerrood op de Europese coronakaart. Dat is het hoogste coronawaarschuwingsniveau van Europa.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

De Omikron-variant van het coronavirus zal in de komende maanden verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle coronabesmettingen in Europa. Deze virusvariant lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan de Delta-variant, die nu goed is voor vrijwel alle besmettingen. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen