451 nieuwe coronabesmettingen en twee sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 451 nieuwe coronabesmettingen gemeld in het afgelopen etmaal. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 186 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (50), Oldambt (40), Westerkwartier (38), Westerwolde (27), Stadskanaal (21), Eemsdelta (19), Veendam (18) en Pekela (17). Ook is de woongemeente van van zeven positieve testen onbekend.

In de afgelopen 24 uur werden twee personen uit de gemeente Hogeland als overleden gemeld als gevolg van het coronavirus. Er werden geen ziekenhuisopnames gemeld.

Aantal ziekenhuisopnames

In de Groningse ziekenhuizen zijn 67 patiënten opgenomen, waarvan 19 op een IC-bed. Dat blijkt uit de cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN) dinsdag. In de drie noordelijke provincies zijn samen 211 patiënten opgenomen waarvan 46 op een IC. Van deze patiënten komen 31 van buiten de regio en liggen 17 personen op een intensive care.

Landelijk kwamen er 22.199 nieuwe besmettingen bij. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Daarvan liggen 595 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Bij het RIVM werden landelijk 65 overlijdens gemeld door corona.

Weekupdate RIVM

In de provincie Groningen kregen 3.288 personen een positieve corona-uitslag in de afgelopen week. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update dinsdagmiddag. Dat zijn 195 meer positieve tests dan de week ervoor toen 3.093 positieve tests werden gemeld. Ook werden vijf Covid-sterfgevallen gemeld uit de provincie Groningen bij het RIVM.

Het aantal positieve testen dat het RIVM registreerde is nauwelijks gestegen. In de afgelopen week registreerde het RIVM landelijk 155.152 op corona positief geteste mensen. Dat is minder dan 1 procent meer dan de bijna 154.000 van de zeven dagen daarvoor. “Deze stabilisatie is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen die half november ingingen”, aldus het RIVM. Dat is dus nog voor de aangekondigde aangescherpte maatregelen van afgelopen weekeinde.

De meeste besmettingen doen zich nog voor bij kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jarigen als in de categorie 10 tot 14-jarigen. In de overige leeftijdsgroepen stabiliseerde het aantal meldingen per 100.000 inwoners. Het RIVM benadrukt wel dat kinderen onder de 12 jaar nog niet zijn gevaccineerd en zonder beperkingen met elkaar contact hebben. Dat zorgt voor meer meldingen. Ook worden kinderen van 7 tot 11 jaar vaker getest.

Ziekenhuizen

Omdat een afname van het aantal positieve tests pas na 1 of 2 weken effect heeft op het aantal opnames in de ziekenhuizen, verwacht het RIVM dat het nog even duurt voordat het effect van maatregelen van half november in de ziekenhuizen te zien is.

Ten opzichte van vorige week zijn er 7 procent meer ziekenhuisopnames en 16 procent meer IC-opnames. Er liggen nu 2845 mensen in het ziekenhuis. Daarvan liggen 595 op de IC.

Toch lijkt, net als bij de positieve tests, ook de stijging van het aantal ziekenhuisopnames minder geworden.

In de afgelopen week werden 367 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat zijn er 66 meer dan de week ervoor toen 301 overledenen werden gemeld.

Reproductiegetal

Uit het overzicht blijkt verdat het R-getal daalt. Op 15 november was de ‘R’ 1.05, dat betekent dat 100 geïnfecteerde mensen 105 anderen besmetten. Op 8 november was het reproductiegetal nog 1,21. Dit cijfer is altijd pas na twee weken goed uit te rekenen.

De laatste dagen is de besmettelijker omikron-variant van het conavirus in Nederland aangetroffen. Het effect van deze variant op de ontwikkeling van de epidemie is volgens het RIVM nog niet te voorspellen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen