547 nieuwe coronabesmettingen en vijf sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 547 nieuwe coronabesmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 207 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier (74), Midden-Groningen en Het Hogeland (52), Veendam (40), Westerwolde (38), Stadskanaal (27), Eemsdelta (22), Oldambt (16) en Pekela (10). Van negen geregistreerde positieve testen is geen woongemeente bekend.

In de provincie Groningen werden vijf sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Drie overledenen kwamen uit de gemeente Groningen, één uit de gemeente Westerkwartier en één persoon uit de gemeente Eemsdelta. Vier ziekenhuisopnames werden geregistreerd bij het RIVM. Zij komen respectievelijk uit de gemeenten Groningen, Stadskanaal, Midden-Groningen en Westerkwartier.

Aantal ziekenhuisopnames

Vrijdagochtend lagen 67 coronapatiënten in een ziekenhuis in Groningen. Dat blijkt uit de cijfers van het Acute Zorgnetwerk. Van de 55 opgenomen patiënten liggen veertien personen op een IC.

Ziekenhuizen in Noord-Nederland behandelen gezamenlijk 195 coronapatiënten. Daarvan liggen 44 patiënten op de intensive care. Van buiten de regio komen 30 patiënten. Vijftien personen liggen op een IC.

Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten ‘fase 2d’ afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit en indien nodig en “medisch aanvaardbaar” worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. In de praktijk betekent dit, dat de “heup-, knie- en staaroperaties echt overal stoppen” om meer mensen aan de bedden te hebben waar acute zorg aan (corona)patiënten moet worden geleverd.

Landelijk

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 21.350 mensen. Dat zijn er 895 minder dan donderdag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.258 positieve tests per dag geregistreerd.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.598 coronapatiënten, van wie 528 op de IC. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Afgelopen etmaal werden 59 nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona bij het RIVM gemeld. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal in die tijd overleden zijn, want het duurt vaak een poosje voor een sterfgeval wordt doorgegeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen