511 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 511 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 163 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier (96), Midden-Groningen (45), Het Hogeland (40), westerwolde (38), Stadskanaal (34), Eemsdelta (26), Veendam (25), Oldambt (23) en Pekela (8). Van 13 besmettingen is de woongemeente onbekend.

In de provincie Groningen werden geen ziekenhuisopnames en sterfgevallen geregistreerd bij het RIVM.

Aantal ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames in de provincie Groningen is gestegen van 11 naar 14 op de IC. In de ziekenhuizen liggen 53 patiënten. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN).

In de drie noordelijke provincies zijn gezamenlijk 156 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan liggen 37 op de IC. Twaalf van deze patiënten komen van buiten de regio. Daarvan liggen 11 patiënten op de intensive care.

Landelijk

Het RIVM meldt landelijk 23.680 nieuwe positieve tests. Het is het vierde dagrecord op rij. Het zijn er 2.887 meer positieve tests dan woensdag. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 18.002 positieve tests per dag geregistreerd. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich minder laten testen in het weekend en in de loop van de week een soort ‘inhaalslag’ ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. I in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.339 positieve tests per dag geregistreerd.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 2.110 coronapatiënten, 67 meer dan woensdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten toe met 11 naar 413 patiënten.

Bij het RIVM werden 34 corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Groningen naar donkerrood op Europese coronakaart

De provincie Groningen is naar donkerrood gegaan op de Europese coronakaart, evenals Drenthe. Dat is het hoogste coronawaarschuwingsniveau van Europa.

Beide provincies waren de laatste provincies die nog niet op dat punt waren beland, maar vanaf donderdag is heel Nederland donkerrood op de kaart van coronagevallen. Groningen is de ‘rustigste’ provincie van Nederland. In de afgelopen twee kalenderweken zijn daar zo’n 526 op elke 100.000 mensen positief getest. Dat is ongeveer een derde van het cijfer van Limburg. In de afgelopen twee weken testten meer dan 15.600 inwoners positief op het coronavirus. Dat komt neer op bijna 1.400 gevallen op elke 100.000 mensen,

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden