Tentoonstelling: ‘Achtergelaten dromen’ bij VRIJDAG in Groningen

Foto: Anne Stoer

Een bijzondere expositie: ‘Achtergelaten dromen’ is te zien van 22 februari tot 25 maart in De Kelder, van VRIJDAG.

‘Achtergelaten dromen’ is een tentoonstelling van schilderijen met een verhaal. De schilderijen zijn namelijk gemaakt door (ex)gedetineerden, tijdens de laatste drie maanden van hun re-integratietraject.

Een dak boven je hoofd, een gezin, dromen…

Dat zijn terugkerende thema’s in de schilderijen die in de afgelopen jaren zijn gemaakt bij het Penitentiair Trajecten Centrum Noord Nederland (PTCN) in Groningen. De deelnemers volgden een training van een aantal weken om een soepeler terugkeer in de maatschappij te bereiken.

De gedetineerden werden getraind in meerdere vaardigheden, zoals budgetteren, sociale denkvaardigheden, sollicitatietraining en computerles. De schilderlessen waren onderdeel van dit programma.

Deze training bij het PTCN is in oktober 2015 gestopt. Anne Stoer, beeldend kunstenaar en docent bij VRIJDAG, begeleidde jarenlang een schilderproject dat deel uitmaakte van de re-integratie. De achtergelaten werken blijken een expositie waard.

Anne Stoer: “Bij het opruimen vond ik veel mooie schilderijen, achtergelaten door de makers. En zo kwam ik op het idee van de tentoonstelling. In de les vroeg ik deelnemers te verbeelden: Wat laat je achter en wat neem je mee. Wat is voor jou van waarde en waar droom je van? We kijken dus in de expositie naar allemaal achtergelaten dromen.

Met deze tentoonstelling sluit ik ook zelf een periode af van meer dan 25 jaar werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, waarvan het PTCN deel uitmaakt.”

De officiële opening is op 22 februari om 16.00 uur.

Locatie:
VRIJDAG, Walstraat 34 in Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden