426 nieuwe coronabesmettingen en één sterfgeval in provincie Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 426 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 133 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier (74), Eemsdelta (44), Het Hogeland (41), Stadskanaal (34), Midden-Groningen (32), Westerwolde (23), Oldambt (18), Veendam (14) en Pekela (4). Van negen besmettingen is de woongemeente onbekend.

In de provincie Groningen werden vier ziekenhuisopnames geregistreerd. De patiënten komen uit de gemeenten Pekela, Oldambt, Het Hogeland en Westerkwartier. Eén sterfgeval uit de gemeente Het Hogeland werd gemeld aan het RIVM.

Reguliere zorg afzeggen

De ziekenhuizen in Noord Nederland gaan de reguliere zorg afzeggen. Dit om de opname van corona patiënten mogelijk te maken. Dat maakte het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland donderdagochtend bekend. “Om beschikbaarheid van bedden voor covid-patiënten vrij te kunnen maken zien alle ziekenhuizen in de noordelijke regio zich genoodzaakt om reguliere zorg af te zeggen. De komende dagen zijn nog meer bedden nodig voor covid-patiënten, daardoor is het helaas noodzakelijk dat de reguliere zorg nog verder afgeschaald gaat worden”.

De toename van het aantal besmettingen en het aantal opnames van coronapatiënten in (Noord) Nederland gaat veel sneller dan verwacht. De situatie in de zorg is zorgelijk en de druk loopt verder op. “Er wordt alles aan gedaan om de kritieke, niet-uitstelbare zorg door te laten gaan”, aldus het AZNN.

Het AZNN roept mensen op om zich te laten vaccineren, omdat een meerderheid van patiënten die nu zijn opgenomen nog niet zijn gevaccineerd.

Landelijk

Het RIVM meldt landelijk de meeste nieuwe positieve coronatests sinds het begin van de pandemie. Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 16.364 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 3.688 meer positieve tests dan woensdag. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich minder laten testen in het weekend en in de loop van de week een soort ‘inhaalslag’ ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. I in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.339 positieve tests per dag geregistreerd.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 1.699 coronapatiënten, 17 meer dan woensdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten toe met 3 tot 330.

Bij het RIVM werden 26 corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Groningen nóg rood op Europese coronakaart, bijna heel Nederland donkerrood

De provincie Groningen is nog rood op de Europese coronakaart, evenals Drenthe. Bijna heel Nederland kleurt donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau op Europese coronakaart.

De Europese gezondheidsdienst ECDC begon ruim een jaar geleden met de kaarten. Het is voor het eerst dat zo veel Nederlandse provincies op het hoogste niveau staan. Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen