Sint-Maarten: “Elf november is de dag, dat mijn lichtje branden mag”

Foto: Publiek Domein

Vandaag, maandag 11 november is het Sint Maarten. Kinderen lopen met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren en zingen een liedje voor lekkers.

Vooral Groningen kent een heel levendige sint-maartenstraditie. Veel Groningse liedjes zijn in een Groninger dialect. Een bekend liedje in het Gronings is het liedje “Sint-Martinus”:

“Sunt-Martinus bisschop
mit zien roege muts op,
mit zien laange stevels aan,
doar komt Sunt-Martinus aan”.

Sint Maarten

Met Sint-Maarten wordt de naamdag Sint-Maarten gevierd, een Bisschop van Tours (geboren in 316 en gestorven op 11 november 397). Zijn echte naam is dan ook Maarten van Tours. Sint-Maarten was een erg populaire heilige in de Middeleeuwen.

In Nederland zijn enkele van de oudste kerken aan hem gewijd, zoals de Martinikerk in Groningen en de Domkerk in Utrecht. De tradities zijn per regio verschillend.

Ook dit jaar is Sint Maarten in coronatijd. Voorzitter van de Veiligheidsregio en burgemeester van Groningen Koen Schuiling geeft in onderstaand filmpje een aantal tips over het Sint Maarten lopen. ‘Kun je nu wel of niet lopen’, ‘welke traktatie is handig’ en ‘wat nou als je liever de deur niet open doet’…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen