UMCG ontvangt Keurmerk Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld

Foto: Google Maps

Het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangt als eerste UMC het Keurmerk Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld van de Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling (LVAK).

Marleen Pastoor en Els Planting, beiden aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld in het UMCG, hebben samen met andere betrokkenen hard gewerkt aan de uitwerking van deze UMCG-Meldcode, meldt het UMCG.

Houvast bij het zetten van juiste stappen

De Meldcode biedt medewerkers in het UMCG houvast bij het zetten van de juiste stappen als er huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling wordt gesignaleerd bij een patiënt of diens kinderen. Op deze manier kan snel hulp worden geboden om huiselijk geweld te voorkomen of te stoppen. Zorgprofessionals zijn sinds juli 2013 verplicht om een meldcode met stappenplan te hanteren.

Marleen Pastoor: “In situaties van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling, moet je zorgvuldig handelen. Onze meldcode is onafhankelijk getoetst door een registratiebureau en het LVAK en goedgekeurd voor het Keurmerk Meldcode. Wij willen hiermee deskundigheid en vertrouwen uitstralen.”

Els Planting: “Als aandachtsfunctionarissen zijn we beide lid van het LVAK waar we landelijke scholingen en ontwikkelingen volgen. Buiten het UMCG onderhouden we nauw contact met organisaties zoals Veilig Thuis, Jeugdbescherming en sociale wijkteams waar we als liaison kunnen functioneren.”​

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden