Provincie investeert opnieuw in nieuwe en betere fietspaden

Foto: De Redactie

De komende jaren investeert de provincie nog eens 13,5 miljoen euro om 11 fietsverbindingen in Groningen te verbeteren. Er komen nieuwe fietspaden bij, bestaande routes krijgen een opwaardering en er is nog meer aandacht voor de veiligheid van fietsers.

De komende jaren ligt de focus op het regionale fietsnetwerk. De provincie gaat drie projecten uitvoeren in de gemeente Het Hogeland, twee in Midden-Groningen, twee in Oldambt en twee in Groningen. Ook worden projecten uitgevoerd in Stadskanaal en Veendam.

In de gemeente Groningen is er ruim vier miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van het fietspad van Haren naar Zuidlaren. Ook gaat een half miljoen euro naar het verbeteren en verbreden van het vrijliggende fietspad tussen Haren vanaf de Emmalaan en Glimmen.

De investering van 13,5 miljoen euro komt bovenop de 6,5 miljoen euro die de provincie vorig jaar juni toekende aan vijf projecten, waaronder een nieuwe fietsverbinding tussen Zuidhorn en Leek, een fietsbrug bij Zoutkamp en het verbeteren van de bestaande fietsroute tussen Appingedam en Delfzijl.

In totaal wordt 20 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van het fietsnetwerk.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

 

Regionale verbindingen

De provincie investeert ook in verbindingen naar de belangrijkste regionale kernen. Dit zijn routes waar veel fietsers zijn. Fietsers krijgen op die fietsroutes meer ruimte, voorrang en extra comfort.

Voor de fietsroutes Appingedam – Delfzijl en Veendam – Muntendam is nu budget. Op de trajecten Stadskanaal – Musselkanaal en Winschoten – Scheemda wordt ook veel gefietst. De provincie heeft onvoldoende budget om deze twee projecten nu uit te voeren, maar stelt wel geld beschikbaar voor onderzoek naar de mogelijkheden voor deze twee fietsroutes.

Verkeersveiligheid en snelle uitvoering

De provincie geeft voorrang aan projecten waar de fietser de weg nu moet delen met auto’s en soms met vracht- en landbouwverkeer. Ook routes waar bij de Fietsersbond veel meldingen binnen komen over de verkeersveiligheid, krijgen extra aandacht. Verder is de keuze gevallen op projecten waarvan de uitvoering snel van start kan gaan (2022 of 2023) en waar de gemeente kan ondersteunen in financiering. Daar waar het kan worden werkzaamheden aan het fietspad gecombineerd met groot onderhoud aan de provinciale weg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen