Nieuwe extra coronamaatregelen: Mondkapjes en anderhalve meter terug en QR-code nóg vaker nodig

Foto: De Redactie

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid kondigden opnieuw nieuwe coronamaatregelen aan vanwege de hard oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames.

Het is belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan. Het feit is dat iedereen kijkt naar zijn eigen leefwereld hoe het verder moet. Hoe langer dit duurt krijgen we vaker te maken met nieuwe golf des te ingewikkelder wordt het voor ons om de regels te volgen.” De rek is er uit, dat merken we allemaal”, aldus Rutte.

Iedereen heeft volgens Rutte recht op een vrije mening, zondat niemand buitengesloten gaat worden. “We moeten dit gezamenlijk oplossen”. “We moeten het samen doen met begrip voor ieders situatie. Als we allemaal een stukje inschikken hoeven we het niet met elkaar eens te zijn”, aldus Rutte.

Aanvullend op de regels die al gelden blijven de basismaatregelen en het eigen gedrag cruciaal. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent. Test je positief? Blijf dan thuis. Was je handen regelmatig, schud geen handen en geef geen knuffels. Hoesten en niezen doe je in je elleboog en snuit je neus met een wegwerpzakdoekje. Zorg verder voor voldoende frisse lucht.

Daarboven op gaan de volgende drie punten gelden.

1 Dringende advies, anderhalve meter te houden.
2 Thuiswerkadvies geldt nog steeds, minimaal helft thuis
3 Dringend binnenlands reisadvies, reis alleen bij noodzaak.

QR-Code vaker tonen

Ook moet de CoronaCheckApp vaker getoond worden vanaf zaterdag 6 november. Die moest je nu al laten zien bij de binnen-horeca, evenementen, theaters en bioscopen. Maar daar komt meer bij. Vanaf zaterdag moet je de QR-code ook laten zien op het buitenterras van de horeca. Hij wordt verplicht bij sommige doorstroomlocaties als musea, kermissen en braderieën. Je moet hem tonen bij de georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar. Dat geldt voor zowel sporters als publiek en zowel binnen en buiten. Maar ook bij toneelverenigingen, koren en culturele verenigingen moet je vanaf 6 november een QR-code laten zien.

Er geldt een uitzondering voor georganiseerde jeugdactiviteiten tot 18 jaar. Daar hoeven geen QR-codes getoond te worden en de intocht van Sinterklaas.

Mondkapjesplicht terug

Op dit moment geldt er alleen een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en op sommige delen van de vliegvelden. Maar dit wordt vanaf zaterdag 6 november uitgebreid naar het hele vliegveld en ook op het station en de perrons. Daarnaast wordt een mondkapje ook weer verplicht bij contactberoepen. Denk aan onder andere kappers, masseurs, nagelstylistes en schoonheidsspecialisten.

Er geldt een uitzondering voor sekswerkers. Ook is er geen mondkapjesplicht op locaties waar je de CoronaCheckApp moet laten zien.

Vooruitblik

Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die mogelijk in de nabije toekomst nodig zullen zijn “als we de trend niet weten te keren”. Het kabinet wil ook dat de werkgever aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Daarnaast wil het kabinet dat ook mogelijk maken voor werkgevers in andere sectoren om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Deze mogelijkheid moet dan ook voor de zorg worden geboden. Zowel voor werknemers als voor bezoekers. En tot slot wil het kabinet het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Zoals in de niet-essentiële detailhandel. Maar ook in dierentuinen en pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is.

Deze maatregelen worden voorbereid. In afstemming met bijvoorbeeld werkgevers en werknemers. En het vergt instemming van het parlement. De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen