Wintertijd 2021

Foto: De Redactie

Komende nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. We kunnen een uurtje langer slapen, want de klok wordt een uur teruggezet.

Dit betekent dat in deze nacht de klok van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts, achteruit dus, gezet wordt.

De wintertijd is eigenlijk de normale tijd en duurt vijf maanden. Het is ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker doordat de daglichtperiode een uur verschuift bij de overgang naar wintertijd.

Een ezelsbruggetje voor zomer- en wintertijd is dat in het voorjaar de tijd vooruit gaat.

In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. De belangrijkste reden hiervoor was dat men dacht dat je daarmee energie kon besparen.

Afschaffen Winter- en Zomertijd

De Europese Commissie wilde de zomer- en wintertijd afschaffen vanaf 2019. Met het voorstel werd niet ingestemd door de lidstaten. Het ingaan van wintertijd levert velen een uur extra slaap op. Het venijn zit voor veel mensen meer in het ingaan van zomertijd. Dat kan leiden tot slaapproblemen en wat wetenschappers een ‘social jetlag’ noemen: een bioritme dat uit de pas loopt met werk- of schooltijden.

Permanente wintertijd beter voor de volksgezondheid

Voor de volksgezondheid zou dit de laatste keer moeten zijn dat we de klok verzetten. Een permanente wintertijd zorgt namelijk voor gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten en een goed afweersysteem.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd (standaardtijd) het beste is voor de volksgezondheid. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen, wat niet voor iedereen makkelijk is. Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.

De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor het 24-uursritme en is essentieel voor een goede slaapkwaliteit en voor het gevoel fit te zijn overdag. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem. Als we een continue wintertijd aanhouden vertraagt de biologische klok minder en hebben Nederlanders een beter slaapritme ten opzichte van hun werk- en schooltijden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden