Twee werken van Ploeg-kunstenaar Jan Wiegers aangekocht door Groninger Museum

Groningen, ophangen van schilderijen van Jan Wiegers : Frauenkirch uit 1920 en Stilleven met Sculpturen uit 1921. De Ploeg
Foto: Corné Sparidaens

Het Groninger Museum heeft twee topstukken van Ploeg-kunstenaar Jan Wiegers aangekocht: ‘Frauenkirch’ en ‘Stilleven met sculpturen’. De aankoop is mogelijk dankzij de van de Vereniging Rembrandt, de Stichting Beringer Hazewinkel en het Mondriaan Fonds.

Beide schilderijen stammen uit de periode 1920-1921 toen Jan Wiegers tijdelijk in Davos, Zwitserland, verbleef (1893-1959). Hier ontmoette hij de Duitse kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938), voorman van Die Brücke. De vriendschap tussen Kirchner en Wiegers was cruciaal voor de internationale ontwikkeling van De Ploeg.

Het landschapsschilderij ‘Frauenkirch’ toont het uitzicht van Kirchners huis in de zomer. Hierin geeft Wiegers op overtuigende wijze het gevoel van het landschap weer. In het werk ‘Stilleven met sculpturen’ schilderde Wiegers drie houtsculpturen in Kirchners atelier. De twee naaktfiguren en een koe zijn duidelijk geïnspireerd op sculpturen uit Afrika. Beide schilderijen zijn vervaardigd met de wasverf-techniek, waarbij olieverf en bijenwas worden vermengd. Kirchner introduceerde de techniek bij Wiegers, die deze vervolgens doorgaf aan kunstenaars van De Ploeg.

Kunsthistorische waarde

De collectie De Ploeg van het Groninger Museum bestaat uit ruim 2000 werken en is de grootste van Nederland. Vroeg werk van Jan Wiegers is zeldzaam en daarom hebben de aangekochte werken naast hun hoge artistieke kwaliteit ook een grote kunsthistorische waarde.

Museumdirecteur Andreas Blühm is blij met de aanwinst: ‘Deze werken benadrukken de internationale context van De Ploeg, niet alleen als het gaat om stijl en inspiratie maar ook wat betreft techniek en materiaalgebruik. We kijken uit naar de reacties van onze bezoekers’.

De nieuwe aanwinsten zijn nu te zien in de vaste presentatie van De Ploeg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden