Meer bos, bomen en groen in Groningen

Foto: De Redactie

De komende tien jaar wordt er 750 hectare extra groen in de provincie Groningen aangelegd. Dat staat in het uitvoeringsprogramma Bos en Hout 2021-2030. Daarmee werkt de provincie Groningen aan een mooier, groener en biodiverser Groningen, dat klimaatbestendig is en meer planten- en diersoorten heeft. Ongeveer 50 procent van groen zal bestaan uit nieuw bos.

Groene landschapselementen

Daarnaast worden er ook groene landschapselementen zoals houtsingels, groen langs wegen en paden, bomen en struiken bij bedrijventerreinen en (boeren-)erven aangeplant. Voor de eerste periode van de uitvoering is 1,4 miljoen euro beschikbaar, meldt de provincie.

Karakteristiek Groningse landschap

Op een ‘Kansenkaart’ is onderzocht waar bos, bomen en struiken goed passen en kunnen groeien. Hierbij worden de karakteristieke eigenschappen van het Groninger landschap versterkt. Gebieden als de Waddenkust, het grootschalige open gebied van Oldambt en delen van de VeenkoloniĆ«n worden meer open gehouden dan delen van Groningen waar al meer bos is. Vooral bij het aanplanten van landschapselementen worden zoveel mogelijk bomen en struiken gebruikt die van nature in Groningen voorkomen.

Het uitvoeringsprogramma Bos en Hout is tot stand gekomen in samenwerking met gemeenten, groene gebiedspartners en agrarische collectieven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen