Papiermolentunnel in Groningen twee jaar dicht voor bouw nieuwe tunnel

Foto: Google Maps

Voor de bouw van een nieuwe, langere fietstunnel bij openluchtzwembad De Papiermolen gaat de huidige Papiermolentunnel vanaf maandag 15 november twee jaar dicht.

De Papiermolentunnel gaat nu onder de zuidelijke ringweg door tussen de Rivierenbuurt en openluchtzwembad De Papiermolen. Dagelijks maken volgens Aanpak Ring Zuid ongeveer een kleine 1500 fietsers van deze tunnel gebruik en bij warme dagen in de zomer zijn dat er nog veel meer vanwege een bezoek aan het zwembad.

Twee keer zo lang

De nieuwe fietstunnel wordt twee keer zo langs als de bestaande tunnel. Deze gaat behalve onder de ringweg ook onder de nieuwe verbindingsweg door die tussen de Hereweg en de Brailleweg komt. Aan de kant van de Rivierenbuurt worden de Maaslaan en de Merwedestraat iets verlaagd. “Zo kunnen fietsers de gehele tunnel doorkijken, wat hun gevoel van veiligheid vergroot”, meldt Aanpak Ring Zuid.

Buurtbewoners

Dat er een nieuwe fietstunnel op deze plek komt, is grotendeels te danken aan de buurtbewoners. Lange tijd zag het ernaar uit dat de fietstunnel definitief dicht zou gaan. In het plan voor de aanpak van de ringweg in 2014 was deze nieuwe fietstunnel nog niet opgenomen. Toen werd nog gedacht aan een fiets- en voetgangersbrug over de ringweg heen. Dankzij de inzet en vasthoudendheid van de buurtbewoners is Combinatie Herepoort met een oplossing gekomen. In het aangepaste plan is de nieuwe verbindingsweg iets verhoogd en zijn de omliggende straten juist wat verlaagd. Zo kon er toch een tunnel komen en kon de fiets-voetgangersbrug vervallen.

Voorbereiding

De aannemerscombinatie is deze maand begonnen met voorbereidingen van de bouw. Op maandag 15 november begint de daadwerkelijke bouw en vanaf dan kunnen fietsers dus twee jaar lang niet meer door de tunnel. Zij kunnen omrijden via de Hereweg of via de Brailleweg.

De planning is dat de nieuwe tunnel eind 2023 open gaat.

Impressie van de nieuwe fietstunnel aan de kant van de Rivierenbuurt. © Combinatie Herepoort

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden