Martini Ziekenhuis begint als eerste ziekenhuis met nieuwe endoscopische nekoperaties

Neurochirurg Shukri Demir.
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis is afgelopen week als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met endoscopische nekoperaties. Patiënten met een nekhernia kunnen voortaan geholpen worden met een minimaal invasieve operatie bij het Martini Ziekenhuis.

De behandeling is volgens het ziekenhuis minder ingrijpend voor patiënt en patiënten herstellen veel sneller van de operatie. Bij een operatie voor een nekhernia wordt vaak een tussenwervelschijf vervangen of nekspieren losgemaakt. Dit is nogal ingrijpend. Met de nieuwe techniek wordt de operatie via een zeer kleine snede van 6millimeter met een endoscoop via de nek uit te voeren. Deze techniek wordt in het buitenland al wel toegepast.

Neurochirurg Shukri Demir legt uit hoe het werkt: ‘Met behulp van een kijkinstrument, de endoscoop, wordt de hernia in beeld gebracht en met geavanceerde instrumenten vrij gelegd en verwijderd. Deze nieuwe techniek heeft veel voordelen: zo hebben de meeste patienten na de operatie minder pijn, is de herstelperiode korter en is de kans op schade aan de spieren en weefsel en eventuele infecties kleiner’.

‘Het plan is om in de nabije toekomst een opleidingscentrum in het Martini Ziekenhuis te starten waar de kennis en vaardigheden gedeeld kunnen worden met andere wervelkolomchirurgen in Nederland.

In 2020 werd in het Martini ziekenhuis ook al gestart met de behandeling van wervelkolomvernauwingen met behulp van een endoscoop. Hier is inmiddels al veel ervaring in opgedaan waardoor deze al in de routinematige planning is opgenomen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden