Meerstad actualiseert Masterplan Meerstad 2005

Luchtfoto Meerstad.
Foto: © Koos Boertjens

Bureau Meerstad werkt de komende maanden met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen aan een actualisatie van het Masterplan Meerstad. Daarin moet komen te staan hoe het totale Meerstad plangebied inclusief het gebied rondom (Klein) Harkstede, Scharmer, Lageland, Middelbert en Engelbert en Meerstad zelf er in 2050 op hoofdlijnen uit moet komen te zien.

Het Masterplan Meerstad komt uit 2005. Nu, 16 jaar later, zijn er volgens Bureau Meerstad nieuwe beleidsinzichten en besluiten, waardoor dat plan niet meer actueel is.

Ook bewonersorganisaties hebben aangegeven graag een actuele visie op het hele plangebied te willen. “We willen het masterplan graag actualiseren met inbreng van inwoners en andere betrokkenen, zoals ondernemers- en natuurorganisaties. Vanwege de ligging nabij de gemeentegrens gaan we ook nauw samenwerken met de gemeente Midden-Groningen. Naar onze overtuiging krijgen we zo het beste plan en kunnen we naar verwachting sneller tegemoet komen aan de grote vraag naar woningen en voorzieningen. Het Meerstad plangebied speelt met zo’n 8.000 woningen een hoofdrol in de grote woningbouwopgave waar Groningen voor staat,” aldus Jelle Dijkstra, directeur van Bureau Meerstad.

Geen totaal nieuw plan

Het wordt geen totaal nieuw plan. Zo blijft de opdracht die Bureau Meerstad van de gemeente Groningen heeft gekregen staan: binnen de financiële kaders realiseren van 8.000 woningen, de aanleg van het Woldmeer van 350 hectare voor waterbuffering/-berging en recreatie en het creëren van een nieuw landschap met groenverbindingen.

(Tekst gaat verder onder plankaart)

Stippellijn geeft aan waarvoor plannen worden gemaakt.

Het gesprek met de omgeving gaat over de vraag waar die woningen, groenzones, verkeersverbindingen dan ongeveer zouden moeten komen en welke gebieden eerst moeten worden ontwikkeld. Alle inwoners van het plangebied Meerstad worden met een speciale krant uitgenodigd om mee te denken over de ontwikkeling van hun woonomgeving.

Startbijeenkomsten

Het plangebied Meerstad is vanwege de gebiedsgrootte in tweeën gedeeld. In Meerstad,Middelbert en Engelbert staat de ontwikkeling van het gebied rondom Middelbert en Engelbert en de zone langs het Eemskanaal centraal. In Meerstad, Harkstede, Scharmer en Lageland gaat het vooral om de vergroting van het Woldmeer in de richting van Harkstede en Lageland.

Op dinsdag 2 en woensdag 3 november organiseert Bureau Meerstad startbijeenkomsten voor inwoners. Daarna volgt een serie werksessies waarin voor beide gebieden aan de hand van een aantal varianten en tekeningen wordt gewerkt aan het actuele Masterplan. Ook organiseert Meerstad thematafels voor betrokken belangenorganisaties.

Kijk voor meer informatie en de bijeenkomsten: meerstad.eu/toekomst.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden