135 studenten van 6 technische opleidingen Alfa-college werken samen

Foto: Communicatie Alfa-college

Voor het eerst gaan 135 studenten van zes technische opleidingen bij het Alfa-college in Groningen in het onderwijsproject Energie & Duurzaamheid een aantal maanden intensief met elkaar samen werken en leren.

Wethouder Gijsbertsen geeft dinsdagochtend 9 februari het startsein voor dit project.

Zes technische opleidingen

Studenten van de opleidingen Bouwkunde, Elektrotechniek, Engineering, Infra, Werktuigbouw en Human Technology gaan in teams werken aan de opdracht om een energiezuinig en duurzaam industrieel gebouw te ontwerpen. Specialisten uit het bedrijfsleven die lezingen, workshops en excursies verzorgen, helpen de studenten daarbij op weg.

Henk Huberts, opleidingsmanager Techniek bij het Alfa-college, is initiatiefnemer van het onderwijsproject. “Energie en duurzaamheid komen in de technische opleidingen regelmatig aan de orde. We merken echter dat het steeds belangrijker wordt dat de verschillende technische disciplines samenwerken op het gebied van duurzaamheid.

Een voorbeeld: de bouwkundig tekenaar moet in het ontwerp ook rekening houden met de elektrotechnische installaties. Hij moet afstemmen met experts uit de elektro- en installatietechniek, infra en werktuigbouw. We willen studenten er nu al op voorbereiden dat ze kunnen samenwerken en elkaars expertise waarderen en inzetten. Op de arbeidsmarkt komen de kennis over duurzaamheid en de vaardigheden goed van pas. Daarom starten we met dit onderwijsproject. Best spannend, want er doen 135 studenten aan mee van zes technische opleidingen.”

Experts uit het bedrijfsleven

Huberts vervolgt: “We hebben enthousiaste experts uit het bedrijfsleven bereid gevonden hun kennis met onze studenten te delen.

  • Jeroen van de Berg van EnTranCe is dinsdag één van de gastsprekers. Hij zal naast het belang van technische innovaties ingaan op het belang van duurzaam gedrag.
  • Jeroen Jansen van iNRG geeft de studenten een eerste inkijk op slimme toepassingen in elektro-installaties in huizen. Maar ook kennis over onder meer architectuur, installatietechniek (Cofely), opdrachtgeverschap (KUUB) en bodem (Geomaat/Fugro) komen tijdens het project aan bod.”

Bouw nieuwe stijl

Uniek is dat de studenten tijdens het onderwijsproject les krijgen in het Bouw Informatie Model (BIM). Dit is een nieuwe manier van werken in de bouw. In dit model komt alle informatie over een gebouw, van bouwkundige en constructieve onderdelen als installatietechnische informatie, in één model samen. Dit computermodel wordt gebruikt vanaf het eerste ontwerp tot en met het beheer van het gebouw.

Twee docenten van het Alfa-college zijn geschoold in BIM.

Suikerunie-terrein

De studenten gaan de opgedane kennis toepassen in de opdracht om een energiezuinig gebouw te ontwerpen, die virtueel gebouwd wordt op het Suikerunie-terrein. Twee dagdelen per week werken ze de komende maanden in teams met studenten van de verschillende technische opleidingen. Ze zijn niet alleen aan het werk in het Techniek Innovatiecentrum op school, maar ook op het Suikerunie-terrein.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen