GroenLinks Groningen wil proef met anoniem solliciteren

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {ETVnl}

GroenLinks in Groningen wil een proef beginnen met anoniem solliciteren om de kansen van niet-westerse allochtonen te vergroten en de diversiteit te verbreden.

De partij maakt zich zorgen over de ongelijke positie van allochtonen op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een buitenlandse achternaam minder kans maken op een baan, meldt GroenLinks.

Niet-westerse allochtonen hebben grotere kans om uitgenodigd te worden op een gesprek, wanneer sollicaties worden beoordeeld zonder dat de beoordelaars informatie hebben over gegevens als naam, leeftijd, geslacht en burgerlijke staat. Uit proeven met anoniem solliciteren die op dit moment onder andere in de gemeenten Den Haag, Utrecht en Arnhem lopen blijkt dat de resultaten van eerdere experimenten bemoedigend zijn.

In de gemeente Groningen is 22,6% van de inwoners niet Nederlands, ongeveer de helft daarvan is niet-westers. Glimina Chakor: “Wie op het stadhuis om zich heen kijkt, ziet helaas dat de gemeentelijke organisatie nog geen goede afspiegeling is van de Groningse bevolking”.

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld en vraagt of het college bereid is een pilot met anoniem solliciteren te starten in de eigen gemeentelijke organisatie.

Chakor: “Het is belangrijk dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft. Ook kan het anoniem solliciteren worden ingezet om het belang van diversiteit in het personeelsbeleid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen