Sint Maarten: Meerdaagse viering met als thema ‘Delen is het nieuwe hebben’

Foto: Publiek Domein

Sint Maarten wordt dit jaar in meerdere dagen gevierd. Het thema dit jaar van de traditionele viering is “Delen is het nieuwe hebben”.

In aanloop naar Sint Maarten deelt de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken zaterdag 30 oktober tussen 12.00 uur en 15.00 uur voederbieten uit op de kop van de Vismarkt. Van de voederbiet kan een lampion gemaakt worden.

In de week van 8 tot en met 11 november staan verschillende activiteiten op het programma.

Op zaterdag 6 en woensdag 10 november kan meegedaan worden aan de gratis workshops voederbietenlampionnen maken in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Aan het eind van woensdagmiddag vertrekt de Sint Martinusoptocht richting de Martinikerk, waarna ‘de grote lampionnenwedstrijd’ plaatsvindt.

Ganzenmaaltijd in Martinikerk

Een benefietmaaltijd, de ‘Ganzenmaaltijd’ staat gepland op maandag 8 november. De opbrengst is voor maaltijden voor dak- en thuislozen. Zij krijgen dinsdagavond dezelfde maaltijd aangeboden. Het Houten Huis geeft tijdens deze besloten bijeenkomst een korte voorstelling.

Op donderdag 11 november kunnen stadjers de hele dag jassen en warme dekens naar de Martinikerk brengen, eveneens bestemd voor dak- en thuislozen. Tussen 12.30 en 13.30 uur staat het traditionele Sint Martinusconcert op het programma, met voor het eerst de nieuwe stadsbeiaardiers Bob van der Linde en Maurits Bunt, het koor en het orkest van de Groningse Schoolvereniging (GSV) en organist Eeuwe Zijlstra.

Om 19.30 uur ’s avonds begint de Sint Martinus-vesper in de Martinikerk, gevolgd om 20.00 uur door een nieuwe editie van Sint Martinus’ Pronkjewailn. Daarin worden initiatieven gepresenteerd voor Stadjers, die het niet zo breed hebben, in de stadswijken Selwerd, De Hoogte, Oosterpark, De Wijert Noord en Beijum.

Organisatie

De jaarlijkse viering van Sint Martinus is georganiseerd door het Sint Martinusberaad, waarin de Vereniging Vrienden Martinikerk, Stichting Martinikerk, de Binnenstadskerken, Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn, Beeldend Muziektheater Het Houten Huis en de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken samenwerken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden