Genomineerden voor Provinciale Vrijwilligersprijs 2021 bekend

Foto: Provincie Groningen

De kandidaten in de vijf categorieën voor de 21ste Provinciale Vrijwilligersprijs zijn bekend. Dat heeft de provincie Groningen vrijdag bekendgemaakt.

De genomineerden zijn

Categorie ‘Jeugd’

Het dorpshuis Maaiermerstee uit Bierum. Ongeveer 25 jongere vrijwilligers bedenken en organiseren alles rond de kinderspeelweek en de jaarlijkse survivaltochten in en rond het dorp zijn legendarisch. Ook staan de jongeren klaar om even te helpen in het dorpshuis.

De Sociale Klussendienst uit Delfzijl: jongeren helpen inwoners met hulpvragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Zo ondersteunen ze ouderen bij een doktersbezoek, maar ook bij tuinonderhoud en kleine klusjes. De coördinatie en uitvoering van de klussen wordt eveneens door de jongeren gedaan.

Categorie ‘Zorg’

De Stichting Stuif es in Platinaflat uit Groningen heeft de buurthuiskamer en het restaurant nieuw leven ingeblazen. De 19 vrijwilligers organiseren samen vele activiteiten, van koffieochtenden en kaartavonden tot een kookclub met gezamenlijke maaltijden. Er wordt gymnastiek gegeven voor senioren, er zijn filmavonden en nog veel meer.
De Stichting (on)Gestoord uit Groningen e.o. organiseert middagen voor mensen met een GGz-achtergrond. De zes vrijwilligers zorgen voor een warm welkom voor mensen die te maken hebben (gehad) met de geestelijke gezondheidszorg en in sommige gevallen overlast veroorzaken op straat of in de wijk.

Categorie ‘Leefbaarheid’

Stichting Veur Noppes uit Stadskanaal voorziet minimagezinnen van kleding en huisraad. Iedere vrijdag bij de uitgifte van de Voedselbank Zuidoost Groningen staan 13 vrijwilligers klaar om mensen te helpen met kleding en andere noodzakelijke goederen, die gulle gevers doneren.
Camping Polemonium uit Opende. Hier zetten 36 gastvrije vrijwilligers zich in voor onvergetelijke vakanties voor gezinnen die in armoede leven. De camping is gratis en alles is all-inclusive. De kampeerders kunnen leuke activiteiten en uitstapjes verwachten en er komen verhalenvertellers en muzikanten langs.

Categorie ‘Sport’

De Fietsmaatjes Eemsdelta uit Delfzijl gaat met 29 vrijwilligers erop uit met de duofietsen, samen met mensen met een beperking. De sportieve vrijwilligers zorgen voor leuke routes en blije gezichten.
De Boy Nijgh Voetbalschool uit Stadskanaal geeft gratis voetbaltraining aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar, door gekwalificeerde trainers. De 12 vrijwilligers staan belangeloos op het veld en alle kinderen kunnen meedoen.

Categorie ‘Cultuur’

Stichting ZomerJazzFietsTour uit het Reitdiepdal e.o. organiseert met ruim enthousiaste 150 vrijwilligers sinds 1987 het gelijknamige eendaags Muziekfestival. Op de fiets langs 26 boerenschuren, kerken en dorpen in het rond het Reitdiepdal om te luisteren naar actuele jazz en geïmproviseerde muziek. Jaarlijks genieten ruim 1.500 bezoekers van de fietstocht door het Groninger landschap en van de muziek uit binnen- en buitenland.
Bab Ad-daar uit Groningen is een platform waar nieuwkomers hun vaardigheden en talenten kunnen ontwikkelen in dans, theater en muziek. Het begon met Ahmad Abdulwahab uit Syrië. Hij wilde de kansen die hijzelf kreeg, ook bieden aan anderen. De groep telt 145 bevlogen vrijwilligers, die voorstellingen maken, lessen volgen en Nederlands leren.

“Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de leefbaarheid in dorpen, wijken, buurten en steden in onze provincie”, aldus gedeputeerde Tjeerd van Dekken. “We waarderen hun belangeloze inzet en het fantastische werk dat ze doen. De prijzen zijn bedoeld om bijzondere, aansprekende of succesvolle vrijwilligers en organisaties te belonen, maar alle vrijwilligers verdienen respect!”

Stemmen kan tot 31 oktober

Inwoners kunnen de jury helpen door te stemmen op de genomineerden. Dat kan tot en met 31 oktober. De winnaars krijgen een cheque van 3.000 euro. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken reikt de prijzen op dinsdag 7 december uit, tijdens de Nationale Vrijwilligersdag.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen