Nieuwe tuin geopend bij familiehuizen bij UMCG

Hovenier Henk Booiman en 14-jarige Jade knippen samen lintje door.
Foto: via UMCG

De nieuwe tuin van de familiehuizen bij het UMCG op de Healthy Ageing Campus werd vrijdag officieel geopend door wethouder Glimina Chakor en UMCG-bestuurder Henk Snapper. Hovenier Henk Booiman knipte samen met de 14-jarige Jade die momenteel in het familiehuis verblijft, het lint door.

De nieuwe tuin biedt volgens het UMCG een beetje extra rust, afleiding en ontspanning.

Familiehuizen

Door de twee familiehuizen kunnen kinderen met kanker die behandeld worden in het UMCG Protonentherapiecentrum en van buiten de regio komen, gedurende hun bestraling samen met hun ouders, broertjes en zusjes dichtbij hun behandelplek verblijven. Dit brengt meer rust voor de families in onzekere tijden van ziekte en zorg. “We horen van families die verblijven in de familiehuizen hoe belangrijk het is om tijdens de behandeling van hun kind nabij het UMCG, en toch in een familiaire omgeving te kunnen verblijven. Deze nieuwe tuin maakt hun tijdelijke ‘thuis’ echt af”, aldus Henk Snapper, Raad van Bestuur UMCG.

Nieuwe tuin

De pas geopende tuin biedt privacy en geborgenheid door de beplanting en inrichting, maar ook zitjes en speelplekken voor kinderen. De gemeente Groningen heeft drie speeltoestellen cadeau gedaan en zorgt ook voor het onderhoud. Wethouder Glimina Chakor: “Wanneer je wereld door ziekte op z’n kop staat is een beetje ontspanning en afleiding erg belangrijk. En als we in moeilijke tijden een glimlach op het gezicht van een kind kunnen toveren dan werken we daar graag aan mee.”

Afscherming en privacy

De tuin slingert zich tussen en rond het oude gebouw op Bloemsingel 3 en het nieuwe, moderne huis op Bloemsingel 5. Het ontwerp van de tuin sluit aan bij de architectuur van beide gebouwen, met wat meer met rondere vormen bij het oudere gebouw en wat strakkere en rechtere lijnen bij het modern vormgegeven familiehuis. De tussenliggende ruimte heeft zitjes en mogelijkheden om buiten te zitten met zicht op een kleurrijke beplanting van siergrassen en bloemen. Daarnaast is er een fietsenberging geplaatst.

De houtwal rondom de tuin en het speelgazon zal na groei nog meer afscherming en privacy bieden aan de kinderen en hun familie. Dat is volgens het ziekenhuis ook van belang in verband met de vele bouwwerkzaamheden die de komende jaren op de Healthy Ageing Campus zullen plaatsvinden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden