‘Groningen roept de klimaatnoodtoestand uit’

Foto: Publiek Domein

De Groningse gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met een voorstel van GroenLinks om in Groningen de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Hiermee geeft de raad een sterk signaal dat de tijd begint te dringen om klimaatverandering tegen te gaan.

Naast het symbolisch uitroepen van de noodtoestand roept de motie het college van B&W op om in Den Haag om (financiële) hulp te vragen om de Groningse klimaatdoelen makkelijker te kunnen maken. Ook roept de motie andere lokale overheden op om, net als Groningen, ambitieuze klimaatdoelen te stellen en om kennis uit Groningen beschikbaar te maken. Tenslotte wil de raad elk jaar een klimaatrekening behandelen om zo de voortgang van de eigen klimaatdoelen inzichtelijk te maken.

“Het uitroepen van de klimaatnoodtoestand moet gezien worden als oproep van urgentie. Hoe meer overheden dat doen, hoe krachtiger de oproep wordt”, aldus GroenLinks. “Dit is een belangrijk signaal, dat het ons menens is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om de klimaatcrisis af te wenden, en dat gemeenten daadwerkelijk in staat worden gesteld om de klimaatdoelen zoals internationaal vastgelegd om de meest gevaarlijke vormen van klimaatverandering te voorkomen, te behalen,” aldus raadslid Ceciel Nieuwenhout.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden