Toeristenbelasting provincie Groningen gestegen met bijna tien procent; meer dan landelijk gemiddelde

Tarief in de stad gelijk gebleven.
Foto: Google Maps

Het tarief voor toeristenbelasting is dit jaar in Groningen met 9,8 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.

Voor een overnachting betaal je per persoon, per nacht gemiddeld €1,74 toeristenbelasting in Groningen dit jaar. Deze toename is sterker dan de landelijke toename van 6,6%, waarbij de belasting per persoon 1,93 euro per nacht bedraagt.

Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je betaald overnacht in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, zoals in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn.

In de gemeente Groningen bleef het tarief van 3,70 euro gelijk aan vorig jaar.

Toeristenheffing sterkst gestegen in Stadskanaal en Midden-Groningen

In vier van de tien Groningse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Stadskanaal (+66,7%), gevolgd door Midden-Groningen (+24%), Oldambt (+15,8%) en Eemsdelta (1,7%). In de overige zes gemeenten bleef het tarief van de toeristenbelasting gelijk.

Toeristenbelasting in Groningen relatief gunstig

Ondanks de verhoging naar gemiddeld 1,74 euro, zijn toeristen in Groningen relatief voordelig uit ten opzichte van het landelijk tarief van 1,93 euro per persoon, per nacht. In Groningen varieert de toeristenbelasting van €1,10 in Oldambt naar €3,70 in stad Groningen. In Pekela, Veendam en Westerkwartier wordt geen toeristenbelasting geïnd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden