‘Prijsgekte op woningmarkt houdt aan, aanbod daalt sterk’

Foto: CC BY 3.0/Wikipedia Commons/ Jeroen Stoop

De prijzen voor koopwoningen blijven onverminderd hard stijgen, meldt makelaarsvereniging NVM in zijn kwartaalrapportage. Met meer dan 25 procent stijgen de transactieprijzen het hardst in veel regio’s in het noorden van het land, waaronder Groningen.

Prijsstijging

Voor een bestaande woning werd in het derde kwartaal gemiddeld 19 procent meer betaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en steeg in het derde kwartaal naar 419.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning steeg naar 455.000 euro (+ veertien procent). Amper 5 procent van de nieuwbouw wordt aangeboden in Groningen.

De prijs van tussenwoningen is het sterkst gestegen, met 20,5 procent in een jaar tijd naar 366.000 euro. Appartementen zijn het goedkoopste woningtype en daarvan ging de prijs ruim achttien procent omhoog naar 351.000 euro. Vrijstaande woningen noteren gemiddeld 633.000 euro, ook een stijging van ruim achttien procent.Het aantal verkochte woningen ligt op het laagste niveau in zes jaar tijd.

Daling aanbod

Het woningaanbod daalde in een jaar tijd met 44 procent. De daling is bij vrijstaande woningen het hoogst; min 55 procent. Voor tussenwoningen en appartementen was dat circa 36 procent. De toegenomen schaarste leidde opnieuw tot forse prijsstijgingen en een verder oplopend percentage overbiedingen op de vraagprijs.

In de gemeente Groningen bestaat meer dan de helft van de te koop staande woningen uit appartementen. De grootste vraag is echter grondgebonden woningen, blijkens de verkoopsnelheid. 75 procent van de woonhuizen is binnen drie maanden na de start verkoop verkocht. Voor appartementen is dat slechts de helft.

Het woningaanbod en het aantal verkochte woningen is landelijk opnieuw afgenomen, blijkt uit de woningmarktcijfers van het derde kwartaal van de NVM. Met ruim 32.000 verkochte woningen is dat een daling van circa 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bouwen is het devies, maar dan wel woonruimte die mensen ook aanspreekt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen