Stoptober: Aantal rokers in Groningen in 8 jaar afgenomen met ruim 20 procent

Foto: Publiek Domein

Het aantal rokers in Groningen is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 21,9%. In de gemeente Groningen wordt relatief het meest gerookt, door 22,8 procent van de inwoners. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Stadskanaal. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs bijna gehalveerd (-47,9%). Mede door deze afname is Stadskanaal momenteel de meest ‘rookvrije’ gemeente van Groningen.

De rookvrije horeca, duurdere sigaretten en gezondheidsoverwegingen worden vaak als reden genoemd om met sigaretten en shag te stoppen.

Ook in andere gemeenten is het aandeel rokers flink gedaald. Dit geldt onder meer in Oldambt (-39%), Westerwolde (-34,8%) en Westerkwartier (-33,8%).

Groningen: Meeste rokers van Nederland

In de provincie Groningen wonen relatief gezien de meeste rokers van Nederland. Ondanks de sterke daling, geeft 19,6 procent van de inwoners aan af en toe een sigaret op te steken. Het aantal rokers ligt hoger dan het landelijk gemiddelde cijfer. Van alle Nederlanders rookt 16,7 procent.

De cijfers zijn bekend gemaakt aan het begin van Stoptober, de jaarlijkse, van oorsprong Britse, campagne die ook in Nederland gehouden wordt om in de maand oktober 28 dagen niet te roken met als doel helemaal te stoppen met roken. In deze maand doen duizenden mensen mee aan de actie om blijvend te stoppen met roken.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden