Overvolle Grote Markt steunen Nunë en Davit tegen uitzetting; 40.000 handtekeningen gehaald

De Grote Markt stond vol donderdagavond. Allemaal speciaal voor Nunë en Davit. De grote protestactie werd georganiseerd in de strijd tegen de uitzetting van de beide kinderen.

De twee kinderen zijn geboren in de stad en wonen in de Oosterparkwijk in Groningen. De kinderen kwamen aan in een oude brandweerauto. Nunë droeg een gedicht voor, die speciaal werd geschreven voor het protest door stadsdichter Myron Hamming. “Het is wel heel fijn dat zo veel mensen gekomen zijn”, zei Nunë. “Het is heel fijn, maar we blijven nog steeds wel heel verdrietig.” Ook Pvda’er Esther van Dijken sprak iedereen toe. Vervolgens werd het publiek gevraagd de slogan ‘laat ze blijven’ te roepen. De mensenmassa op de Grote Markt gaf hier massaal gehoor aan.

Een petitie om de twee kinderen niet te laten uitzetten was inmiddels door 37.421 mensen ondertekend, werd bekend gemaakt. Een oproep volgde om te tekenen, want er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de kinderen op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.

De volgende spreker was burgemeester Koen Schuiling. Schuiling: ‘In ons land zeggen we: dit willen we niet!’ “Ik hoop dat jullie je allemaal even kunnen verplaatsen in Nunë en Davit, nu er een hele Grote Markt volstaat voor jullie twee”, zo stelde Schuiling tijdens het protest. “Dat is natuurlijk heel spannend. Maar wat nog veel spannender is zijn de afgelopen jaren. Volgens mij zeggen we in ons land: Dat willen we niet.”

Volgens Schuiling leeft de zaak van de twee Groningse kinderen ook in de Tweede Kamer: “Ik kreeg vandaag nog een telefoontje uit Den Haag over Nune en Davit. Dus mocht iemand denken: Heeft zo’n handtekening eigenlijk wel zin, dan is hier het antwoord!”

Met het protest wilde de familie de laatste handtekeningen ophalen voor een petitie, die ervoor zorgt dat de Tweede Kamer debatteert over de uitzettingszaak van de beide kinderen.

40.000 handtekeningen behaald

De actie bleek gaandeweg de avond zinvol. De 40.000 handtekeningen zijn binnen en daardoor moet de Tweede Kamer praten over Davit en Nunë. De petitie tekenen kan nog steeds via deze link

Volgende week donderdag dient de zaak voor de rechtbank in Groningen. Dan wordt besloten over het lot van de beide kinderen.

“Niet te bevatten, we zijn zo ontzettend dankbaar en blij”, lieten Nune en Davit donderdagavond weten via social media. “Duizendmaal dank voor iedereen!”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden