Extra toezicht in natuurgebieden

Foto: De Redactie

Om natuurgebieden beter te beschermen investeert de provincie 250.000 euro in extra toezicht en handhaving door buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in de Groninger natuurgebieden.

Veel meer mensen bezoeken trekken, mede door het uitbreken van de coronapandemie de natuur in. Mensen zoeken er massaal ontspanning en rust. En hoewel die groeiende waardering voor de natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee, meldt de provincie.

Er is meer overlast, zoals verstoring door loslopende honden en wandelaars en fietsers die van de paden afgaan. Met extra toezicht hoopt de provincie, samen met de natuurorganisaties, de kwetsbare natuur beter te beschermen.

Te gast

De natuur is ‘het thuis’ van de planten en dieren, wij mensen zijn er te gast. Vooral in het voorjaar is de natuur kwetsbaar. Dan zijn er vele broedende dieren en beginnen de planten met een nieuw groeiseizoen. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de natuurgebieden om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter.

BOA’s

Het bedrag voor extra toezicht en handhaving is bedoeld voor een periode van twee jaar en wordt verdeeld onder de Stichting Het Groninger Landschap, de Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van deze terreinbeherende organisaties werken samen met de BOA’s die de provincie Groningen in dienst heeft.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden