Tentoonstelling Sponsland, een reis door het Groninger landschap van 2121, van start

Foto: Provincie Groningen

De tentoonstelling Sponsland is gestart, een reis door het Groninger landschap van 2121. De tentoonstelling biedt een aantal voorstellen om het gebied van de Hunzevallei tot Schiermonnikoog aan te passen op klimaatverandering.

De komende jaren wisselen perioden van droogte en hitte elkaar af met hoosbuien. Het zeewater stijgt en de bodem daalt. Klimaatverandering daagt ons uit op een andere manier naar onze omgeving te kijken. Wat betekent dit voor ons landschap in 2121?

Acht ontwerpbureaus hebben voor vier landelijke en vier stedelijke plekken in Noord-Nederland voorstellen gemaakt, waarbij ze vooruit hebben gekeken naar het jaar 2121 gericht op het gebied van de Hunzevallei tot Schiermonnikoog. Deze voorstellen zijn in de tentoonstelling ‘Sponsland’ tot verbeelding gebracht en in gedeelten te zien van september tot eind december.

Reis door het landschap

Sponsland zoemt in op een uitsnede van het Groninger landschap. De reis begint op Schiermonnikoog en gaat van het Hogeland naar het Reitdiep, via de binnenstad van Groningen en vervolgens naar de Hondsrug.

De tentoonstelling toont inzichten in de oplossingen en verschillende mogelijkheden voor de verschillende gebieden voor de aanpassing en verrijking van het landschap.

Locaties

Tot eind december zijn (delen van) deze tentoonstelling te zien. De volledige tentoonstelling staat tijdens Let’s Gro van 5 tot en met 7 november op de Nieuwe Markt in Groningen.

  • 15 – 30 september: 4 stedelijke locaties + Waterbatterij, Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen
  • 14 – 22 september: Zoetwaterbel, Het Baken, Reeweg 9, Schiermonnikoog
  • 27 september – 8 oktober: Eetbare kust, gemeentehuis Het Hogeland locatie Leens, R.Ritzemastraat 2, Leens
  • 13 oktober – 2 november: Watererfgoed++ & Waterbatterij, Bezoekerscentrum Reitdiep, Wolddijk 3, Groningen
  • 5 – 7 november: Volledige tentoonstelling, Nieuwe Markt, Nieuwe Markt 1, Groningen
  • 10 – 17 november: 4 landelijke locaties, provinciehuis Groningen, Martinikerkhof 12, Groningen
  • 1 – 7 december: Waterbatterij, provinciehuis Drenthe, Westerbrink 1, Assen

Klimaatadaptatie Groningen

De tentoonstelling Sponsland is een onderdeel van Klimaatadaptatie Groningen, waarvan eerder dit jaar het online festival Klimaatadaptatie Groningen Act & Adapt plaatsvond. Centraal stond het veranderende klimaat en de gevolgen ervan.

Meer informatie is te vinden op www.sponsland.nl en www.klimaatadaptatiegroningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden