Buxusmot teistert tuinen

Foto: Jan Buurma

Tuinen worden momenteel massaal geteisterd door buxusmotten. De vlinders duiken vooral in augustus en september op en doen zich te goed aan de buxushagen. Ze hebben geen natuurlijke vijanden.

Ook in de Prinsentuin en het Noorderplantsoen zijn in verschillende hagen buxusmot aangetroffen. Dat meldde OOGtv vorige week.

Rupsen van de buxusmot vreten de struiken bijna kaal als er niets tegen gedaan worden. De buxussen in de Prinsentuin zijn minder aangetast en daar kan de mot nog worden bestreden met een biologisch bestrijdingsmiddel. “Flink terugsnoeien zou het monumentale karakter van de Prinsentuin te zeer beschadigen. Wel nemen we verschillende voorzorgsmaatregelen om aantasting van aanpalende beplanting tegen te gaan. We hopen hiermee de buxussen in de Prinsentuin te kunnen redden van verdere aantasting door de mot”, meldde wethouder Isabelle Diks in een brief aan de gemeenteraad.

De buxussen in het Noorderplantsoen zijn zo sterk aangetast dat de buxussen tot ongeveer de helft teruggesnoeid gaan worden om de mot te bestrijden. “We hopen daarbij dat de buxussen volgend jaar weer motvrij zullen uitlopen”, aldus de wethouder. “Vanwege het trage groeitempo van de buxus zal volledig herstel wel enige tijd duren”.

Bij geen aanpak zijn de buxussen niet meer te redden en chemische middelen zijn verboden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden