Plafond foyer Stadsschouwburg in ere hersteld

Foto: KNELIS

Het plafond in de foyer van het Stadsschouwburg is gerestaureerd. In dit voorjaar is (aardbevings)schade ontstaan aan het plafond van de foyer van de Stadsschouwburg. Het Groninger Monumentenfonds heeft samen met SPOT het herstel met spoed opgepakt, met het oog op de start van het nieuwe theaterseizoen.

De Stadsschouwburg is een rijksmonument en dateert van 1881-1883. Dat is ook de leeftijd van het plafond in de foyer. Een grote restauratie van de Stadsschouwburg vond plaats in 2015/2016. De foyer is toen ook aangepakt met een nieuwe vloer, nieuw behang en een nieuwe bar.

Met de huidige ingreep is ook het plafond zorgvuldig in ere hersteld. Om tot een historisch verantwoorde keuze te komen, is daarbij kleuronderzoek uitgevoerd. De verschillende kleurperiodes vanaf de bouw in 1883 zijn in beeld gebracht. Er kwamen verrassende kleuren tevoorschijn waaronder bruin, groen en roze.

“Als we nu naar boven kijken, kunnen we een plafond zien dat sterk gelijkend moet zijn met het plafond zoals het er bij de opening van de schouwburg uit heeft gezien”, aldus SPOT Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen