GGD Groningen: ‘Inhaalslag vaccinaties meningokokken ACWY voor 14-jarigen in september’

Foto: Publiek Domein

GGD Groningen organiseert in september opnieuw een vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte ACWY voor jongeren van ongeveer veertien jaar.

In maart werd gestart met de campagne, maar vanwege de coronacrisis konden niet alle jongeren komen voor een prik.

Jongeren uit de provincie Groningen die voor deze vaccinatie in aanmerking komen, krijgen een persoonlijk een uitnodigingsbrief in de bus. In verband met de coronamaatregelen is het belangrijk dat vaccinatiekandidaten op de juiste tijd en op de juiste plaats komen om de prik te halen, want het is niet mogelijk om de afspraak te verplaatsen. Het dragen van een mondkapje is verplicht op de priklocatie.

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken, waarvan de bekendste A, C, W en Y. zijn.

Uit onderzoek blijkt dat je vanaf 14 jaar meer kans loopt om de meningokok in je keel of neus te hebben, meldt de Rijksoverheid. Ook verspreiden jongeren van 14 tot 20 jaar de bacterie gemakkelijk. Daarom krijgen alle jongeren van 14 jaar de prik aangeboden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden