75 nieuwe coronabesmettingen en één sterfgeval in provincie Groningen

Foto: Alexandra_Koch via Pixabay

In de provincie Groningen zijn 75 nieuwe coronabesmettingen gemeld in het afgelopen etmaal. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 36 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier (12), Veendam (8), Eemsdelta en Westerwolde (5), Het Hogeland, Oldambt en Stadskanaal (2) en Midden-Groningen (1). Ook zijn er twee besmettingen, waarvan de gemeente onbekend is.

In de provincie Groningen werd één ziekenhuisopname en één sterfgeval uit de gemeente Groningen gemeld vanwege corona.

Landelijk

Landelijk registreerde het RIVM 2.358 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er ruim honderd meer dan een dag eerder en ongeveer evenveel als het weekgemiddelde. Zowel het dagcijfer als het zevendaags gemiddelde blijven afgelopen dagen rond dezelfde aantallen schommelen. Voor de twaalfde achtereenvolgende dag ligt het aantal positieve tests tussen de 2.000 en de 3.000.

Afgelopen 24 uur werden vijf nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd. Dat betekent niet dat al deze mensen afgelopen dag zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval wordt doorgegeven.

Weekupdate RIVM

In de provincie Groningen kregen 507 personen een positieve corona-uitslag in de afgelopen week. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update dinsdagmiddag. Dat zijn 38 meer positieve tests dan de week ervoor toen 469 positieve tests werden gemeld. Ook werd één Covid-sterfgeval gemeld bij het RIVM.

Zowel het aantal nieuwe coronagevallen als het aantal ziekenhuisopnames door het virus is in de afgelopen week heel licht gedaald. Ook het aantal gemelde sterfgevallen ging een klein beetje omlaag. Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 16.564 meldingen van positieve tests. Dat is 8 procent minder dan de week ervoor, toen er iets meer dan 18.000 bevestigingen van besmettingen kwamen.

De coronaklachten waren bij 408 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Van hen belandden 90 op een intensive care. Het zijn de laagste opnamecijfers in een maand tijd. Vorige week meldde het RIVM 421 ziekenhuisopnames, van wie 115 op de intensive care.

Het RIVM kreeg bericht dat 42 coronapatiënten aan de besmetting zijn overleden. Dit zijn vooral 80-plussers. Vorige week waren het er 46.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal steeg iets verder en staat nu op 0,92. Dat geeft aan dat de uitbraak vrijwel stabiel is, het aantal nieuwe gevallen daalt nog maar heel langzaam. Het getal betekent dat een gemiddelde groep van honderd coronapatiënten 92 anderen besmet, die het virus overdragen aan 85 anderen, die op hun beurt 78 anderen aansteken. Het cijfer was een tijdje stabiel op ongeveer 0,7, maar steeg afgelopen vrijdag naar 0,87. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Net als vorige week raakten de meeste mensen besmet door een huisgenoot of door een bezoek. Ook vakantie bleek weer een belangrijke bron. De meeste positief geteste vakantiegangers zijn in Spanje, Griekenland of Frankrijk geweest, maar het aantal mensen dat vermoedelijk in Turkije of Marokko besmet is geraakt neemt verder toe.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden