Persconferentie: Mbo en hoger onderwijs open, overige maatregelen tot medio september verlengd

Foto: De Redactie

Een vooruitblik op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen kunnen worden afgebouwd maakten demissionair minister-president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie vrijdagavond.

Rutte begon met de hoop dat iedereen een fijne ‘coronavrije’ vakantie had gehad. Vervolgens benoemde Rutte de piek die ontstond aan het begin van de zomervakantie na de versoepelingen op 26 juni. Dat was volgens Rutte een behoorlijk leermoment. ‘Gelukkig volgde een snelle daling, en is de vaccinatiebereidheid groot. Het overgrote deel van Nederland werkt mee’.

Het kabinet heeft besloten om behoedzaam en stap voor stap de anderhalve meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus gaat het MBO, HBO en universiteiten weer open. Dat houdt in dat de anderhalve meter niet meer hoeft. Wel zijn er randvoorwaarden, zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken.

Wel is het volgens Rutte heel belangrijk dat het virus niet op dezelfde manier Nederland verrast na de versoepelingen. Elke stap die genomen gaat worden is afhankelijk van hoe het virus en de cijfers zich de komende tijd zal ontwikkelen. Dit wordt nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Overige maatregelen verlengd

Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. “Ik begrijp dat deze sectoren op meer hadden gehoopt. Ze kunnen doorgaan, maar met een hand op de rug,” zegt Rutte. Hij belooft ook om te helpen waar dit nodig is. “We zouden allemaal willen dat het anders was. Maar het begin van de zomer heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn.”

In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.

20 september: nergens meer 1,5 meter afstand

Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.

Het kabinet vraagt half september het OMT om advies en zal op 17 september hierover een definitief besluit genomen worden. De vaccinatiegraad en het verloop van het aantal besmettingen zijn daarbij van doorslaggevend belang.

Vervolgens moet er vanaf 20 september in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur, zoals in bioscopen en theaters gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd.

Het streven is om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.

De oproep van het kabinet dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn zo snel mogelijk een prik te gaan halen, omdat dit het virus tegengaat.

Basisregels blijven

De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. 1,5 meter afstand houden (tot het besluit om dit los te laten daadwerkelijk is genomen), handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.

Een hoge vaccinatiegraad betekent niet dat het coronavirus helemaal weg is. Het virus blijft circuleren, ook in Nederland. Er kunnen nieuwe varianten komen. Het blijft dan ook belangrijk dat iedereen zich bij klachten laat testen, ook als je al gevaccineerd bent.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen