63 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 63 nieuwe coronabesmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 28 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (10), Het Hogeland (8), Westerwolde, Oldambt en Westerkwartier (4), Eemsdelta (2), Pekela (1). Van twee besmettingen is de gemeente onbekend is.

In de provincie Groningen werden geen ziekenhuisopname en sterfgevallen gemeld vanuit de gemeente Westerkwartier.

Landelijk

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 2.718 mensen. Dat zijn 104 minder besmettingen dan donderdag. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2338 positieve tests per dag geregistreerd.

Bij het RIVM werden zes overleden covid-patiënten gemeld.

Er liggen 646 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 196 op de IC liggen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is het laagst aantal van de laatste twee weken.

R-getal coronavirus stijgt

Het zogenoemde reproductiegetal of r-getal van het coronavirus is gestegen, blijkt uit de laatste update op het Coronadashboard van de overheid. Waar volgens de cijfers van dinsdag honderd mensen met het virus nog gemiddeld 79 anderen besmetten, is dat aantal nu opgelopen tot 87.

Het r-getal geeft aan hoe snel het virus zich onder de bevolking kan verspreiden. Op dit moment is het r-getal 0,87. Bij een cijfer onder de 1 kan de uitbraak uitdoven, want honderd mensen besmetten gemiddeld 87 anderen, die op hun beurt weer zo’n 75 mensen besmetten. Een toename van het r-getal betekent dus dat de afname van het aantal besmettingen minder snel gaat.

Een belangrijke kanttekening bij het r-getal is dat deze berekend wordt over de situatie van ongeveer twee weken geleden. Het getal van 0,87 slaat dus op de stand van de epidemie op 29 juli.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden