57 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 57 nieuwe coronabesmettingen gemeld in het afgelopen etmaal. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 24 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland (6), Westerwolde (5), Stadskanaal en Midden-Groningen (4), Veendam en Pekela (3), Oldambt en Eemsdelta (2). Ook zijn er vier besmettingen, waarvan de gemeente onbekend is.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen vanwege corona gemeld. Eén persoon uit de gemeente Het Hogeland werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege corona.

Landelijk

Landelijk registreerde het RIVM 2.204 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 145 meer dan maandag. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 18.048 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 2578 nieuwe gevallen per dag.

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met zeven. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

In de ziekenhuizen werden 99 nieuwe patiënten opgenomen, waarvan 10 nieuwe opnames op de Intensive Care. In totaal liggen er nu 616 mensen in het ziekenhuis, waarvan er 159 op de IC liggen.

Weekupdate RIVM

In de provincie Groningen kregen 469 personen een positieve corona-uitslag in de afgelopen week. Dat zijn 157 minder positieve tests dan de week ervoor toen 626 positieve tests werden gemeld. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update dinsdagmiddag. Ook werd één Covid-sterfgeval gemeld bij het RIVM.

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt landelijk minder snel dan vorige weken. De afgelopen week zijn 18.048 positieve testen afgenomen, meldt het RIVM dinsdag in de wekelijkse update. Dat is 14 procent minder dan een week geleden. Toen meldde RIVM dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen.

Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar 21.005. Nu vlakt het iets af.

“In alle leeftijdsgroepen en in vrijwel alle regio’s nam het aantal meldingen af of bleef het aantal meldingen gelijk”, concludeert het RIVM.

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, daalt wel snel. Vorige week werden 421 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen in een ziekenhuis, ruim een kwart minder dan de 573 nieuwe opnames van de week ervoor. Van de 421 belandden 115 op een intensive care, en ook dat is minder dan de voorgaande week.

Het aantal sterfgevallen door corona stijgt nog wel. In de afgelopen week registreerde het RIVM dat 46 mensen aan het virus zijn overleden, tegen 28 in de week ervoor en 21 nog een week eerder. Dat is te verwachten. Als het aantal positieve tests stijgt, volgt een tot twee weken later het aantal ziekenhuisopnames, en een tijdje daarna het aantal sterfgevallen. Wanneer vervolgens het aantal nieuwe gevallen daalt, zakt daarna het aantal opnames, en als laatste het aantal overleden mensen.

Het reproductiegetal stijgt iets. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, stond vorige week dinsdag op 0,69 en afgelopen vrijdag op 0,72. Het is nu 0,79 geworden. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd coronapatiënten 79 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 62 mensen, die vervolgens 49 mensen aansteken. Bij elke stap wordt de groep nieuwe gevallen kleiner, maar een toename als deze geeft wel aan dat de daling minder snel gaat.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden