Veel vallende sterren te zien komende week

Foto: Publiek Domein

De komende nachten zijn er veel vallende sterren te zien. Het gaat om de meteorenzwerm Perseïden.

Jaarlijks passeert in augustus de meteorenzwerm Perseïden de aarde. Dit jaar hebben we volgens Weeronline geluk, want er zijn meer meteoren te zien dan andere jaren. Dat komt doordat het net Nieuwe Maan is geweest.

Het hoogtepunt is komende week in de nacht van donderdag 12 augustus op vrijdag 13 augustus. Dan zijn er 69 meteoren per uur te zien. Komende woensdag en volgende week zondag zijn elk uur ongeveer 35 vallende sterren zien.

Vallende sterren Perseïden mooiste van het jaar

De sterrenregen van komende week is één van de mooiste van het jaar door het grote aantal meteoren, maar ook omdat het in augustus vaak lekker is weer om naar de sterren te kijken.

Ook dit jaar ziet het er goed uit als jij de vallende sterren wilt zien. Komende week komt er namelijk droog en warm zomerweer aan, waarbij er regelmatig opklaringen zijn.

De beste tips om de vallende sterren te zien

De vallende sterren zijn gewoon met het blote oog te zien en als je een enigszins donker plekje opzoekt is de kans groter dat je er veel ziet. Vanuit je achtertuin kan wel, maar het is beter om buiten het dorp of de stad te kijken op plekken waar geen kunstlicht is of bomen in de weg staan.

De Perseïden zijn te zien door richting het noordoosten te kijken. Het beste tijdstip is tussen 3.00 en 4.30 uur ’s ochtends. Niet getreurd als je geen nachtuil bent, ook ’s avonds laat en aan het begin van de nacht zijn er genoeg vallende sterren te zien.

De Perseïden bewegen zich heel snel met 55 tot 60 km per seconde. Dat is omgerekend bijna 214.000 km per uur.

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?

Vallende sterren, of meteoroïden, zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en dat zie je als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen