EU-landen naar geel en groen; controle coronatestbewijs voor reizigers per 8 augustus

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Alle EU-landen gaan vanaf deze dinsdag naar een geel en groen reisadvies. Momenteel hebben vier landen in Europa een oranje reisadvies: Andorra, Portugal, Cyprus en Spanje. Dit verandert dinsdag in een geel reisadvies.

“We gaan alles wat oranje staat op geel zetten, want het aantal besmettingen in deze landen ligt op ongeveer hetzelfde niveau als in Nederland.” Het gele reisadvies betekent volgens de woordvoerder dat je wel op vakantie kunt, maar je moet aantonen dat je het virus niet mee terugneemt.

Landen springen wel weer op oranje wanneer hier een variant van het coronavirus opduikt die we nog niet in Nederland hebben, meldt de woordvoerder.

Controle coronabewijs

Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij grensregio’s. Reizigers vanaf 12 jaar moeten met ingang van die datum een coronabewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur.

Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Het idee is dat mobiele teams bij grensregio’s gaan controleren, die zich gemakkelijk kunnen verplaatsen.” Er zullen dan ook geen controleposten van de marechaussee komen volgens de woordvoerder. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.

Nederland weer hoogrisicogebied voor Duitsland

Duitsland beschouwt Nederland en Spanje vanaf dinsdag als hoogrisicogebied. Dat betekent dat strengere regels gaan gelden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Reizigers moeten na een verblijf in een hoogrisicogebied na aankomst in Duitsland in quarantaine, tenzij ze volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van het coronavirus. Die quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan vroegtijdig worden beëindigd als mensen na vijf dagen negatief testen.

Mensen moeten voordat ze de grens overgaan beschikken over bewijs dat ze zijn gevaccineerd, onlangs getest of zijn genezen van Covid-19. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

De regels gelden niet alleen voor volwassenen, maar voor alle reizigers van 6 jaar en ouder. Dat kan ook een probleem zijn voor Duitsers die met hun gezinnen vakantie vieren in Nederland of Spanje. Veel Duitse volwassenen zijn al gevaccineerd, maar hun kinderen vaak nog niet.

De Duitse autoriteiten maken wel een uitzondering voor bepaalde groepen reizigers. Het gaat dan om mensen die zonder te stoppen door een hoogrisicogebied zijn gereden en personen die op doorreis zijn naar een ander land en zorgen dat ze de snelst mogelijke route door Duitsland nemen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden