Waterkwaliteit verbetert: nauwelijks dode vissen meer in het Boterdiep

Eén van de geplaatste beluchtingsinstallaties.
Foto: © Noorderzijlvest

De waterkwaliteit rond het Boterdiep is sterk verbeterd ten opzichte van vorige week. Dat meldde waterschap Noorderzijlvest maandagmiddag.

Het zuurstofgehalte van het water is weer verder gestegen en er zijn volgens het waterschap de afgelopen dagen nauwelijks dode vissen meer aangetroffen. Dat is gebeurd na het plaatsen van twee beluchtingsinstallaties in het Boterdiep en doorspoelen van het Boterdiep.

Situatie Boterdiep

De problemen ontstonden door een overstroming van een tank met wei (een ingrediënt voor kindervoeding dat vrij komt bij de bereiding van kaas), bij de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Bedum. Door het eiwitrijke wei daalde het zuurstofgehalte in het water. Dat had een flinke vissterfte tot gevolg. De dode vissen zijn inmiddels geruimd door het waterschap en FrieslandCampina. Deze week wordt de zuurstofconcentratie in het Boterdiep voor de zekerheid nog gecontroleerd en wordt dagelijks gekeken of er nog dode vissen zijn.

FrieslandCampina doet onderzoek naar het weglekken van de wei naar het oppervlaktewater. Op basis van de uitkomsten zal het maatregelen nemen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Situatie Wehe

Ook werd maandag een laatste monitoring uitgevoerd bij Wehe. De gemeten waarden van afgelopen weekend lieten een positief beeld zien dat het watersysteem voldoende herstelt. Tot die tijd geeft het waterschap een negatief zwemadvies voor Strand Zoutkamp aan de provincie. Het eerdere advies om vee niet te laten drinken uit sloten in de omgeving van de zuivering in Wehe den Hoorn blijft nog van kracht.

Bij Wehe den Hoorn werkte na een stroomuitval en een probleem met de noodstroomvoorziening de zuivering in het weekend een poosje niet. Deze tweede calamiteit zorgde voor een overstort van ongezuiverd afvalwater in het oppervlaktewater. Doordat er vanuit Bedum aan de stroming van het water werd gewerkt om daar het restwater met de vervuiling met wei weg te krijgen, werd er als het ware aan het oppervlaktewater ten noorden van het Boterdiep getrokken. Het is volgens het waterschap gelukt dat de beide vervuilingen zich niet met elkaar mengden.

Publiek vindt de actuele informatie over zwemwaterkwaliteit en geldende adviezen op www.zwemwater.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden