Hondsdagen starten met zon en wolken

Foto: Publiek Domein

De Hondsdagen beginnen vandaag, maandag 20 juli. Het is geen officiƫle weerkundige term, maar deze periode van vier weken staat vaak garant voor broeierig en explosief weer.

Weerkundig staat de eerste dag van de hondsdagen gelijk aan het weer in de volgende vier tot zes weken. Een wisselvallige eerste hondsdag zou dus een wisselvallige zomer beloven.

Hondsdagen

De hondsdagen duren van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Het sterrenbeeld de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, komt tegelijk op met de zon. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar.

Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer. Dit betekent zeer slecht weer. Na de hondsdagen volgen nog kattendagen oftewel de drie dagen die volgen op de hondsdagen.

Betekenis van de hondsdagen in de weerkunde

De hondsdagen kenmerken zich meestal door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast.

Het weer voor de komende week kenmerkt zich volgens Weeronline door rustig zomerweer met een warm slot. De temperatuur doet een klein stapje terug, maar het wordt stabiel zomerweer met zon en af en toe overtrekkende wolken. De temperaturen komen uit tussen de 20 graden op de Waddeneilanden en 23 graden in het zuiden van het land.

De temperatuur gaat donderdag omhoog doordat de wind naar het oosten draait. De zon schijnt regelmatig en in het binnenland kan het 25 tot 27 graden worden. De kans op een bui neemt in het weekend toe.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden