Negatief zwemadvies Hoornseplas vanwege zwemmersjeuk en Paterswoldsemeer door blauwalg

Foto: via Provincie Groningen

Voor de Hoornseplas heeft de provincie Groningen een negatief zwemadvies afgegeven vanwege zwemmersjeuk. Ook geldt een negatief zwemadvies voor zwemlocatie De Lijte aan het Paterswoldsemeer vanwege blauwalg, meldt de provincie. Met dit nieuwe advies geldt sinds donderdagmiddag een negatief zwemadvies voor het hele Paterswoldsemeer.

Daarnaast geldt deze waarschuwing voor blauwalg voor de stranden rond het Lauwersmeer.

Woensdag werd voor de Kardingerplas al een waarschuwing afgegeven, omdat er blauwalg in het water zit. Om deze jaarlijkse problematiek van blauwalg bij de Kardingerplas aan te pakken, doet de gemeente een tijdelijke proef samen met het waterschap. Deze proef met een pomp, die de blauwalg moet gaan afvoeren start waarschijnlijk deze week.

Zwemmersjeuk en blauwalg

Zwemmersjeuk is een huiduitlag, die jeuk veroorzaakt of erg brandt. Ook kan men hoofdpijn, koorts en soms misselijk worden. Deze klachten worden veroorzaakt door larven van een platworm, die de huid binnendringen.

Blauwalg kan bij zwemmers jeuk, huidirritatie, jeukende of branderige ogen veroorzaken en ook misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn veroorzaken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden