Kabinet wil terug naar advies om zoveel mogelijk thuis te werken

Foto: Publiek Domein

Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat zegde demissionair premier Mark Rutte toe in de Tweede Kamer woensdag tijdens het coronadebat. Uit het debat werd duidelijk dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.

Nu is het zo dat wordt aangeraden dat mensen hooguit de helft van de week naar kantoor komen, mits ze daar voldoende afstand kunnen bewaren. Rutte zei dat hij terug wil naar het vorige thuiswerkadvies: zoveel mogelijk thuiswerken als kan. “Als jullie het ermee eens zijn, ik zie niemand opspringen, dan gaan we dat doen.” Details worden maandag naar buiten gebracht, kondigde hij vast aan.

Het Outbreak Management Team (OMT) had aangeraden om het thuiswerkadvies te handhaven, maar het kabinet week daarvan af. Nu de versoepelingen die eind juni ingingen gedeeltelijk weer worden teruggedraaid, dringen meerdere fracties erop aan dat het coronabeleid waar nodig weer in lijn wordt gebracht met het OMT-advies.

Volgens de meest recente gegevens van de GGD’en vindt 6,6 procent van de besmettingen waarvan de bron bekend is plaats op het werk. Het is daarmee een veel minder belangrijke besmettingsbron dan de horeca (38,8 procent), thuissituatie (26,1 procent) of feesten en bezoek (respectievelijk 17 en 15,3 procent).

Ventileren toevoeging op basisregels

Het zorgen voor frisse lucht wordt toegevoegd aan het rijtje met basismaatregelen waar het kabinet steeds aandacht voor zal vragen. Wat precies het advies wordt ten aanzien van ventilatie, maakt het kabinet later bekend.

Het kabinet hamert nu vooral op drie belangrijke maatregelen tegen het coronavirus: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten. Op “het bordje” op het spreekgestoelte waar Rutte en De Jonge achter staan tijdens hun persconferentie wordt ventilatie als vierde punt toegevoegd, kondigde Rutte aan.

Hoewel experts al lange tijd wijzen op het belang van ventilatie, speelt frisse lucht vooralsnog een kleine rol. Toch kan ventileren helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bekeken wordt nog welke maatregelen precies getroffen moeten worden, zei Rutte.

Het RIVM zegt dat nog niet helemaal duidelijk is in hoeverre ventilatie helpt om het aantal besmettingen met het coronavirus naar beneden te brengen. Wel adviseert het instituut om de hele dag goed te ventileren en ook geregeld ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten om ruimtes door te luchten. Het is ook raadzaam om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Die kan het beste tussen de 40 en 60 procent blijven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden