519 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 519 nieuwe coronabesmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagmiddag.

De meeste positieve testen komen uit de gemeente Groningen met 436 besmettingen.

In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier (24), Het Hogeland (22), Midden-Groningen (11), Veendam (8), Eemsdelta (6), Oldambt (3), Westerwolde (2), Stadskanaal en Pekela (1). Ook zijn er vijf besmettingen, waarvan de gemeente onbekend is.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen en ziekenhuisopnames gemeld als gevolg van het coronavirus.

Het aantal coronabesmettingen stijgt de laatste dagen snel. Vorige week maandag werden nog 82 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Door de Delta-variant verspreidt het virus zich snel.

Landelijk

Tussen zondagochtend en maandagochtend heeft het RIVM 8522 nieuwe coronagevallen coronabesmettingen genoteerd. Dat zijn er 847 minder dan zondag. Het aantal positieve coronatests stijgt gemiddeld, in de afgelopen week werden 6619 positieve tests per dag geregistreerd.

Bij het RIVM werd één sterfgeval gemeld.

Ook stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Er liggen nu 213 mensen, zondag waren dat er 206. Van hen liggen 84 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Excuses van Rutte voor snelle versoepelingen en persconferentie

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. “Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.”

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. “Dat was niet onze beste persconferentie.” Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.

De Jonge erkende maandag ook dat ‘dansen met Janssen’ een inschattingsfout was. Mensen die één prik van het Janssen-vaccin kregen, of een tweede prik van Pfizer of Moderna, konden direct daarna een toegangsbewijs krijgen voor bijvoorbeeld een nachtclub. Maar de vaccins hebben enkele weken nodig voordat ze optimale bescherming bieden. Inmiddels moet men al twee weken wachten na volledige vaccinatie om een toegangsbewijs te krijgen.

Volgens De Jonge is de les nu om in het vervolg het zekere voor het onzekere te nemen.

Vrijdag werden weer aanscherpingen van het coronabeleid aangekondigd, onder meer vanwege de snelle opmars van de Delta-variant van het virus. Het kabinet komt tijdens het zomerreces wekelijks op maandag met een update over de coronacrisis. Op 13 augustus wordt bekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden