Persconferentie: Toch weer maatregelen in de zomer door snelle toename besmettingen

Foto: De Jonge

Bijna alle deuren gingen open op 26 juni maar doordat het aantal besmettingen sneller stijgen dan voorzien, worden maatregelen genomen in de zomer. Dat meldt demissionair minister-president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

Bij de vorige persconferentie op 18 juni werd stilgestaan bij de gunstige cijfers en werd gewezen op een mooie zomer. Er is echter ‘een wolk voor de zon geschoven’. Mede door de deltavariant van het virus stijgen de cijfers erg hard. Er is sprake van een verzevenvoudiging van de cijfers ten opzichte van vorige week.

De maatregelen worden volgens Rutte genomen omdat bij niets doen de cijfers alleen maar zullen oplopen. Het doel is om een snelle verspreiding van het virus af te remmen. Daarvoor worden de geldende maatregelen aangescherpt om het virus te beteugelen, ouderen en de zorg te beschermen.

Veel besmettingen ontstonden bij feestjes thuis en bij uitgaan in cafés, clubs en discotheken. Mensen konden met een herstel-, test- of vaccinatiebewijs de anderhalve meter loslaten bij het uitgaan. Samen dansen kon weer, maar de cijfers zijn duidelijk. Het heeft geleid tot grote uitbraken van besmettingen. In grote steden wandelt het virus door de wijk en dat geeft een reëel risico dat mensen straks weer in ziekenhuizen belanden.

Het is volgens Rutte niet leuk maar noodzakelijk.

Maatregelen per 10 juli

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 6.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

Horeca

De anderhalve meter afstand wordt de norm en voor iedereen geldt een vaste zitplaats. Testen van toegang gaat op pauze tot 14 augustus in de horeca zowel binnen als buiten.

En dus komt die anderhalve meter terug en is een vaste eigen zitplaats voor iedere gast verplicht. Testen voor Toegang gaat voor de horeca op pauze tot zaterdag 14 augustus.

Daarnaast wordt ook een sluitingstijd gehanteerd van 0.00 tot 6.00 uur. Entertainment binnen en buiten is niet meer toegestaan. Dat houdt in dat er niet meer op een scherm naar een wedstrijd gekeken mag worden en ook livemuziek is niet toegestaan. Achtergrondmuziek mag wel.

Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.

Evenementen en culturele sector

Evenementen en de culturele sector zijn bij uitstek de plekken waar mensen bij elkaar komen in bijvoorbeeld tenten of poppodia.

Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn blijven toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit. Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.

Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur. Ook duren evenementen maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Houd feestjes klein en beheersbaar

De basisregels blijven belangrijk. Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

De snelheid waarmee de deltavariant zich verspreid, is ongekend, aldus de Jonge. vorige week waren er 500 besmettingen en vandaag bijna 7000. Het gaat nu vooral om jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Ook zij kunnen behoorlijk ziek worden, maar ook mensen van andere generaties besmetten. Ouders, opa’s en oma’s, tantes en ooms.

Basisregels

De anderhalve meter en hygiëne blijven belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is.

Lezen van het hele reisadvies belangrijk

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op www.wijsopreis.nl. Het advies is niet alleen naar de kleur van het vakantieland te kijken, maar het hele reisadvies te lezen. Daarin staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en de landen waar u doorheen reist.

De maatregelen gelden tot 14 augustus. Op 13 augustus wordt opnieuw bekeken hoe het er dan voorstaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen